Nordlund har sendt et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter at Arbeiderpartiet i forrige uke varslet et forslag om å gjøre Andøya flystasjon til en forsterkningsbase for mottak av allierte styrker.

Forsvaret på sin side ønsker å beholde hele Andøya flystasjon som beredskapsbase, noe som vil koste 2,7 milliarder kroner over 20 år.

– Det vi går inn for er en forsterkningsbase for alliert mottak. En forsterkningsbase har et annet omfang til en lavere kostnad enn det en beredskapsbase har. Kjernen er fortsatt å ha en operativ flystripe på Andøya, sa Jonas Gahr Støre til VOL onsdag.

Men hva er egentlig en forsterkningsbase? Det vil Nordlund ha svar på.

– Kan statsråden gi en utfyllende faglig begrunnet vurdering av hva forskjellen mellom en «beredskapsbase» slik denne defineres i LTP og «en forsterkningsbase for alliert mottak» vil kunne innebære innholdsmessig, driftsmessig og kostnadsmessig og finnes der slike ulike basedefinisjoner i NATOs planverk i dag av denne karakter eller vil det komme i fremtiden, spør Nordlund i sitt skriftlige spørsmål til Bakke-Jensen.

Ap kan få støtte

Arbeiderpartiet kan få støtte for sitt forslag.

– Jeg kan ikke forskuttere at vi vil støtte det, men det er et interessant forslag som vi vil se nærmere på, sier Høyres Hårek Elvenes, som er saksordfører for behandlingen av forslagene om gjennomgang av kostnadsgrunnlzget for Forsvarets oppbygging på Evenes.

Trekker trolig sitt forslag

Etter at Arbeiderpartiet onsdag avklarte at partiet står på beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon, er det trolig at partiet trekker sitt forslag om kostnadene for Forsvarets etablering på Evenes.

Anniken Huitfeldt, Martin Kolberg, Eirik Sivertsen og Jonas Gahr Støre leverte følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen presentere en oppdatert gjennomgang av kostnadene knyttet til samlingen på Evenes av de maritime overvåkningsflyene og den framskutte kampflybasen.»

Dette forslaget blir trolig bare vedlagt protokollen siden Ap er fornøyd med svarene man har fått gjennom konseptvalgutredningen for Evenes og den eksterne kvalitetssikringen.