Kontrakten for lokalene kommunen leier av Bernhard Wedding AS på Stokmarknes, blant annet til legekontor, løp ut allerede i 2011. I fjor høst utlyste Hadsel kommune ut konkurranse om leie av lokaler for helseavdelingen.

Kun ett leiealternativ

Som VA tidligere har skrevet, kom det inn to tilbud. Fra Nye Vesterålen eiendom AS (som blant annet eier Bergsmogården på Søndre der Stamina holder til) og dagens utleier. Det har også blitt vurdert å benytte areal i Hurtigrutens Hus til formålet. Men etter kommunens vurdering av de tre alternativene, er det ifølge sakspapirene til denne ukens møte i formannskapet kun Bernhard Wedding AS som oppfyller kravene satt av kommunen. Tilbudet fra selskapet der Roar og Bård Wedding eier de største aksjepostene, innebærer en oppgradering av eksisterende lokaler i Markedsgata 21.

Bygge fremfor å leie?

En ny leieavtale med 15 års varighet vil bety en årlig leiekostnad på drøyt 2,3 millioner kroner i året, nesten 1,2 millioner kroner mer enn kommunen har betalt så langt.

Grunnet den betydelige økningen har rådmannen også valgt å se på et annet alternativ til leie, nemlig å bygge de nødvendige lokalene selv.

– Et nybygg foreslås plassert ved Stokmarknes sykehjem langs Dr. Thodes gate med passasje over til sykehjemmet. Fordelen med et nybygg med slik lokalisering, er den synergieffekten som kan oppnås med nærhet mellom sykehjem, omsorgsbolig med heldøgns omsorg og lege-, fysio-, ergoterapi- og helsestasjonstjeneste. Et nybygg vil gi mulighet for å utvikle et moderne helsehus, skriver rådmannen, som viser til at en slik løsning også vil føre til et mer robust fagmiljø.

– 65 millioner billigere enn leie

Det er som kjent ikke gratis å bygge. Asplan Viak har beregnet for kommunen at «et tradisjonelt nybygg» som oppfyller de ønsker og behov helseavdelingen har for disse lokalene vil koste rundt 100 millioner kroner.

Det finnes dog et alternativ.

– Rådmannen har underveis i prosessen blitt kjent med at en rekke kommuner har tatt i bruk modulbygg innenfor både skole, helse og omsorg. Hadsel kommune har mottatt et uforpliktende tilbud fra Malthus Uniteam på et modulbygg som ivaretar opprinnelig kravspesifikasjon, skriver han i sake som politikerne skal diskutere førstkommende fredag.

I det Malthus Uniteam kaller et grovt prisanslag, inkludert frakt og enkelt grunnarbeid, opereres det med en kostnad på cirka 20.000 kroner per kvadratmeter. Kommunen ser for seg et bygg på 2000 kvadratmeter, noe som etter anslaget vil si en pris på rundt 40 millioner kroner.

Men:

– På grunn av skrå tomt anbefales det også at en øker budsjettet med 3,5 millioner kroner for grunnarbeider. Siden inventar og eventuelle ekstra prosjekteringskostnader for tomt heller ikke er inkludert kan man i et grovt anslag beregne en total investeringskostnad på 50 millioner kroner, som er betydelig lavere enn kostnaden for et tradisjonell bygg, argumenterer rådmannen som har regnet seg fram til at et slikt modulbygg over 40 år vil koste rundt 65 millioner mindre enn en fornyet leieavtale med Bernhard Wedding.

Klart om under et år?

Modulbyggfirmaet lover også rask fremdrift. Allerede fem til syv måneder etter kontraktsinngåelse skal bygget være klart til bruk.

– Ved hurtig evaluering av innkomne tilbud burde det være mulig å ha bygget ferdig til tidlig på nyåret 2019, lyder det som kalles et uforpliktende tilbud fra Malthus Uniteam.

Rådmannen anbefaler politikerne å vedta en nærmere utredning av modulalternativet. Målet i så fall er å legge utredningen fram for kommunestyret i siste møte før sommeren.