Denne saken skriver seg tilbake til 1950 og innføringen av jordskiftekart. For to eiendommer på Skarstein ble det gjort feil ved innføringen av kartet og Haugens eiendom på Skarstein ble oppført med feil eier.

Dette oppdaget man i 2009 i forbindelse med innføringen av eiendomsskatt i Andøy. Haugen har siden da jobbet for å få rettet opp i forholdet, slik at kan stå som eier av huset han overtok i 2001, som både har tilhørt besteforeldrene og foreldrene.

Haugen har hatt kostnader underveis og har krevd at Andøy kommune dekker 31.066 kroner av disse kostnadene. Det ville ikke administrasjonen i Andøy kommune være med på.

Det er dette avslaget saken handlet om i mandagens formannskapsmøte.

Bedt om å rydde opp

Saken har også vært behandlet av Andøy kommunes kontrollutvalg, som ba rådmannen rydde opp.

– Andøy kommune kan ikke være tjent med at en sak som har pågått over flere år ikke har blitt ordnet opp. Kontrollutvalget vil derfor be rådmannen sørge for at det nå ryddes opp i dene saken og at saken som sådan kan avsluttes, heter fra kontrollutvalget 7. september i fjor.

I saksdokumentene erkjenner rådmannen at det har tatt for lang tid å rydde opp i denne saken, men at det har vært en komplisert sak.

Rådmannen mener det er uklart hvilket ansvar kommunen har hatt for den oppståtte feilen og at det kan skape presedens for andre saker der man ikke kan avklare årsaken til feil som oppstår.

– Må få en avslutning

Formannskapet fikk saken til behandling uten innstilling fra rådmannen. Ordfører Jonni Solsvik tok ordet først og signaliserte at han ville imøtekomme klagen.

– Dette er en sak som må få en avslutning. Dette innebærer ikke kritikk av administrasjonen, men vi er ikke tjent med at denne saken går videre. Denne saken er så spesiell at det vil ikke skape presedens om vi gir medhold, sa Solsvik.

Han fikk støtte av både John Helmersen (Andøylista) og Senterpartiets Knut Nordmo.

– Jeg er glad for forslaget ordføreren fremmer og vil støtte det, sa Helmersen.

– Jeg støtter forslaget. En plass må man sette strek, sa Nordmo.

Frykter presedens

Ordførerens forslag om å imøtekomme klagen og dekke kravet på 31.066 kroner fikk seks stemmer.

Høyres Kate Eliassen var den eneste som stemte mot.

– Jeg er opptatt av dette dette kan skape presedens, sa Eliassen og stemte mot ordførerens forslag.

– Oppløftende

Haugen er glad for at saken nå nærmer seg en avslutning.

– Til høsten ville det blitt ni år siden vi tok opp saken. Det er oppløftende at jeg fikk medhold. Viktigere enn pengene, er det at saken nå kan få sin avslutning, sier Haugen, som nå står oppført som rettmessig eier av huset på Skarstein.