For to år siden tok Robert Svendsen (Miljøpartiet De Grønne) opp spørsmålet om parkering ved Bauktuva. Parkeringsplassen brukes av mange som går fjelltur til Måtind.

– Å gå til Måtind er en flott tur og noe som det bør legges til rette for. Men slik det parkeres nå, kan det skape farlige situasjoner. Det må til noen strakstiltak i form av litt større parkeringsplass og kanskje noen varselskilter, men vi bør kunne tenke stort også. Derfor bør vi gå sammen med Nasjonal turistvei og få til bedre parkeringsplass og informasjon til dem som skal gå turen. Dermed får vi bedre trafikksikkerhet og de som skal gå til Måtind får en fin start på turen, sa Svendsen til VOL i juli 2016.

Ny sesong

Etter det har lite skjedd. Men nå nærmer det seg igjen sommer og parkeringsplassen fylles opp av biler med ivrige fjellvandrere.

– Kjørte forbi Bauktuva i dag. Vær så snill å skynd dåkker før det skjer ulykker. Det e tross alt ei 80-sona, skriver Tommy Larsen på Facebook etter å ha passert området søndag.

Nå viser det seg at også reiselivsnæringen er opptatt av saken. Visit Vesterålen sendte mandag epost til blant annet ordfører Jonni Solsvik om saken, og også Andøy reiseliv og Nasjonal turistveg har saken på sin agenda.

Ønsker skriftlig henvendelse

– Vi bør få en skriftlig henvendelse om dette, sier Tor Ivar Johnsen i Statens vegvesen.

– I de fleste tilfellene får vi en henvendelse fra en kommune når det gjelder utfordringer knyttet til utfartsparkering, men det kan også være velforeninger eller andre som tar kontakt. Får vi en skriftlig henvendelse, kan vi se om vi kan bidra for å finne løsninger og se om Nordland fylkeskommune har midler som kan brukes til tiltak, sier Johnsen.

Spørsmål i formannskapet

Mandag tok Høyres Kate Eliassen opp saken i formannskapet. Hun lurte på hva som er status for parkeringen ved Bauktuva.

– Kan det være et strakstiltak å sette ned fartsgrensen, spurte Eliassen.

– Det var et møte med Visit Andøy i mars. Der ble man enig om at Andøy kommune ved ordføreren bør ta et initiativ overfor Statens vegvesen. Vi kan rette en forespørsel til Nordland fylkeskommune og Statens vegvesen om hvilke tiltak de ser for seg, svarte teknisk sjef Arne Blix på vegne av rådmannen.

Han sier at Andøy kommune ikke har myndighet til å gjøre vedtak om fartsgrense siden det handler om en fylkesvei. Han sa også at det er privat grunn der parkeringsplassen ligger.

– Visit Andøy har bedt om at kommunen går til frikjøp av grunn til parkeringsplass. Det er ikke noe vi har sett på, svarte Blix.