Regjeringa har en tid jobbet med et pass- og ID-prosjekt, som blant annet betyr at det innføres nye pass med nytt utseende osv. Dette er nå skjøvet ut i tid til tidligst 2020.

Som et ledd i prosjektet ønsker de også å effektivisere dagens passtjeneste. Politimestrene i Norge har sendt inn sine anbefalinger og tanker rundt dagens struktur, i forbindelse med Nærpolitireformen.

Blir 370 millioner dyrere

I det reviderte nasjonalbudsjettet, som ble lagt fram tirsdag, kommer det fram at hele prosjektet sprekker med nesten 380 millioner kroner. Det skyldes ifølge regjeringa mangler i anslaget, og uforutsette, men uunngåelige utgifter.

Sprekken får Senterpartiets Jenny Klinge til å reagere.

– Vi vil rett og slett ha svar på hvorfor Stortinget ikke tidligere har fått informasjon om den enorme budsjettsprekken på pass- og id-prosjektet i politiet. Det har skjedd langt over en dobling i budsjettet. Totalkostnaden har faktisk økt fra 218 millioner som var estimert tidligere, til den nye summen som nå er hele 596 millioner kroner fram til år 2020. Ikke en gang denne nye summen er garantert, det er bare 85 prosent sannsynlighet for at estimatet holder, sier Klinge i en pressemelding. Hun reagerer spesielt på at regjeringa ønsker å dekke tapet ved å ta penger fra det ordinære driftsbudsjettet til politidistriktene.

– Påvirkes ikke

Det sistnevnte er en del av grunnen til at regjeringa vil kutte passkontorer, men det har vært varsla i arbeidet med nærpolitireformen at de ønska å gjøre endringer. Det er dermed ikke helt uventa.

Ifølge budsjettet vil regjeringa gå inn for å følge Politidirektorates anbefaling om å kutte ned til 72 passkontorer i Norge. Det vil si at rundt seksti av dagens kontorer forsvinner. Men ikke i Vesterålen, ifølge politiinspektør Per Erik Hagen, som leder politiets arbeid i Lofoten og Vesterålen.

– Dette vil ikke gå utover Vesterålen. Sortland vil fortsette å utstede pass, heldigvis, sier Hagen. Han omtaler dette som avklart. Passfunksjonen vil også bevares i Lofoten, ifølge Hagen.

Regjeringa legger i nasjonalbudsjettet opp til at flere passkontorer som utsteder mindre enn 4-5000 pass kan måtte legge ned.

I driftsenhet Lofoten og Vesterålen ble det i 2017 utstedt totalt 6711 pass, fordelt på hhv 2920 i Lofoten (Svolvær) og 3791 i Vesterålen, viser tallene fra politiet i regionen.

Det er altså nok til at kontorene blir bevart, ifølge det lokale politiet.