– Jeg kjenner den gode kriblingen i kroppen nå, sier Børre Magne Albrigtsen.

Den tidligere SAS-piloten har fortsatt sans for å oppholde seg flere tusen fot over bakken.

– Et fjell som avkrever respekt

I dag, onsdag, er det avreise til Alaska der målet er å bestige Denali, som tidligere ble kalt Mount McKinley. Fjellet mangler bare et par meter på å være 6200 meter. Fjellet, som inngår i «The Seven Summits»,  ligger langt mot nord og er derfor værmessig utsatt. I fjor var toppen tilgjengelig kun i fem dager under hele sesongen, opplyser Albrigtsen.

Normalt er avgangen for de som skal bestige dette fjellet fra mellom 5. mai til 15. juni.

– Uforutsigbart vær med ekstremvind, kulde, samt fall, har opp gjennom årene krevd 112 liv og gjør at Denali regnes som nr. 10 blant verdens farligste fjell. Mount Everest er på niende plass. Fjellet avkrever respekt, sier han.

Albrigtsen skal klatre til topps sammen med folk fra Australia og Nederland.

– Ei av dem som er i følget, ei dame fra Nederland, gjør sitt tredje forsøk på å nå toppen. De to foregående gangene på Denali har man vært nødt til å snu på grunn av dårlig vær, sier han.

Godt forberedt

Albrigtsen sier at han er godt forberedt på strabasene. Ett helt års trening ligger i bunn.

– Jeg har trent jevnt og trutt, gjennomsnittlig kanskje tre dager i uka, for å ikke få for store belastninger og bli overtrent. Dette har jeg gjort jamt over det siste året, sier han.

– Det har vært jevn trening etter ett opplegg som jeg har tro på, sier Albrigtsen som også har benyttet Bøhallen for å øve inn klatreteknikk som kan brukes om man faller ned i en bresprekk.

– Vi kommer til å bli flydd inn på en brearm som heter Kahiltna og den brearmen er levende. Det er den største brearmen som til Denali og den siger stadig nedover. Etter hvert som det blir mildere vil snø-bruene som dekker over bresprekkene bli usikre, og det er en viss fare for å ramle nedi, sier han.

Da er det viktig å være i stand til å klatre opp selv.

– Vi går i tau med pulk og med tau i hverandre. Er det en som ramler nedi vil resten kaste seg ned og sikre med isøks. Da er det ikke sikkert de kan hjelpe, derfor har jeg øvd inn en teknikk der, sier han.

Den fjerde på lista

Albrigtsen har allerede ei imponerende merittliste når det gjelder fjell. Denali blir hans fjerde av «The seven summits», de syv høyeste toppene på syv av kontinentene.

I 2015 gikk han til topps på Kilimanjaro i Afrika, i begynnelsen av 2017 gikk turen Syd-Amerika og Aconcagua, mens sommeren 2017 gikk turen til Elbrus, Europas høyeste fjell.

– Vi får se hvordan dette bærer av gårde. Følelsen nå er en blanding av spenning og forventning. Jeg ser fram til dette. Dette blir på en måte eksamen for det treninga jeg har gjort det siste året, sier han.

– Det er en god sitring i kroppen. Jeg skal tilbake til fjellet og tilbake til det å føle på slitet. Akkurat nå mener jeg at hvis ikke været kommer og ødelegger, er det gode sjanser for at man skal lykkes, sier han.

Albrigtsen regner likevel med at det blir en tøff tur.

Optimistiske tidspunkt langs ruten er markert med rød skrift på bildet. Målet er å nå toppen av Denali 31. mai. - Det forutsetter at vi ikke må vente på bedre vær, sier han. Foto: Privat

– Det verste med Denali er rett og slett dårlig vær og setter det inn med 30-40 kuldegrader og sterk vind får man en kuldeeffekt som er bitende. Det er det som har tatt livet av en del folk opp gjennom tida. Det et er tøft fjell, ingen tvil om det, sier han.

– Det kroppen krever

Det er fort å bli avhengig av utfordringer man liker. Han har en allegori:

– Har du smakt gammelost? Jeg tror det er litt sånn gammelosteffekt, den er så stygg at man blir avhengig, humrer han.

– Det er som å gå på høye fjell. Det er så slitsomt at du blir avhengig. Egentlig vet jeg ikke helt hva som gir denne feberen. Jeg må bare gjøre som kroppen krever, sier han.

Som tidligere pilot er han vant til sjekklister.

– Det er litt sånn at når jeg først begynner å krysse av på ei liste, vil jeg gjerne ha det gjennomført. Så vi får se hva som skjer videre. Dette er en mulighet til å krysse av et fjell til, slår Børre Albrigtsen fast.