Siden 1. mars 2009 har lokale lag og foreninger mottatt en prosentandel av det Norsk Tippings kunder spiller for når en spiller har valgt seg det laget man vil støtte.

Fra og med i år er denne andelen økt til 7 prosent for de fleste spillene. Unntaket er Oddsen, Multix og Instaspill, der andelen er 14 prosent av spillinnsatsen etter fratrekk av gevinster.

Grasrotandelen gjelder for alle spillene til Norsk Tipping, bortsett fra fysiske Flax-lodd og Belago.

1,9 millioner kroner

Lagene og foreningene som får penger fra Grasrotandelen, får tre utbetalinger i året. Den første skjer i mai, og er basert på tallene per 30. april. Neste utbetaling skjer i september.

For Vesterålen viser tallene at 382 lag og foreninger i regionen har fått 1.939.003 kroner fra 10.588 av Norsk Tippings spillere.

Melbo får mest

Melbo IL får mest både i Hadsel og i Vesterålen med 79.291 kroner. Andenes IL får mest i Andøy og nest mest i Vesterålen med 74.948 kroner. I Øksnes er det Morild IL som får mest med 58.388 kroner. I Bø er det FK Luna som får mest med 48.447 kroner. Sortland IL får mest i Sortland med 46.333. Dette er også det laveste beløpet blant kommunetoppene i Vesterålen.

Høken støttes av flest

Sportsklubben Høken er laget som får støtte av flest spillere i Vesterålen med 368 spillere. Melbo IL følger hakk i hæl med 359. Morild IL støttes av 268 spillere, mens Sortland idrettslag støttes av 208 spillere. I Bø er det FK Luna som har flest støttespillere med 162.

Kan bli 5,7 millioner kroner

I fjor fikk lag og foreninger i Vesterålen 3,8 millioner kroner gjennom Grasrotandelen. VOL har tidligere beregnet at beløpet kan stige til 5,5 millioner kroner i år ettersom prosentsatsen ble endret.

Legger man tallene for årets fire første måneder til grunn, og regner med like store tall for resten av året, vil lag og foreninger i regionen motta 5,7 millioner kroner gjennom Grasrotandelen.