Det er ikke bare fisk som havner i garnene til fiskerne utenfor Andøya.

– Det kan være en del søppel i garnene – hansker, jernskrap og plast, sier Bernt Jonny Lund fra Bleik.

TVERRBAKKEN Kartet viser posisjonen til «Trolltind» da man fikk kameraet til Naya S. Olmer i garnet.

24. april i år fikk mannskapet om bord i «Trolltind» en litt spesiell gjenstand i garnet. Opp fra 480 meters dyp på Tverrbakken fulgte det med et GoPro-kamera montert i et stativ slik at man kan svømme med kameraet. Spørsmålet ble da hvor det kom fra.

Minnekortet intakt

– Etter hvert fikk vi åpnet kameraet. Batteriet var eiret, så kameraet var ødelagt. Men minnekortet var intakt. Til å begynne med fant vi bilder fra sydligere strøk, så vi lurte på om kameraet kunne ha drevet helt hit. Men så fant vi bilder fra området her. Etter litt etterforskning, viste det seg å være fra en av rib-båtene til SeaSafari på Andenes, sier Lund.

Der kjente man til at en amerikansk turist hadde mistet et kamera i januar, og fikk sendt henne kontaktinformasjonen til Lund. Tirsdag fikk de kontakt.

– Jeg skal sende henne minnekortet slik at hun får bildene som er på kortet, sier Lund.

– Merket ikke at kameraet forsvant

Naya S. Olmer bor i San Fransisco i USA. Hun sier at hun ikke merket at kameraet ble borte under svømmeturen med spekkhoggerne utenfor Andøya.

GLAD – Jeg er glad for å få se bildne som er på minnekortet, men mest glad for at jeg ikke bidrar til plastforsøpling i havet, sier Naya S. Olmer til VOL. Her er hun på Andenes i vinter. Foto: Innsendt

– Jeg var på snorkeltur med SeaSafari og hadde kameraet festet til håndleddet. Med en gang jeg kom i vannet, glemte jeg helt av kameraet fordi jeg var så fascinert av spekkhoggerne. Da jeg kom om bord i båten igjen, oppdaget jeg at kameraet var borte, skriver Olmer i en epost til VOL.

– Glad for at min plastbit ble fisket opp

Hun ble ikke veldig lei seg for å ha mistet kameraet.

FANGST Det er litt av hvert som havner i garnet til fiskerne utenfor Andøya. 24. april fikk mannskapet på «Trolltind» dette kameraet i garnet. Foto: Bernt Jonny Lund

– Jeg har hatt det kameraet i mange år og har brukt det mye. Det som virkelig opprørte meg var at kameraet nå ble nok en plastbit i havet. Da jeg hørte at en fisker hadde funnet kameraet, ble jeg selvfølgelig glad for at jeg nå kan få se bildene som var på det, men jeg det som gledet mest var min plastbit var fjernet fra havet og det ikke ville bli spist av en marint dyr, skriver Olmer.

Hjelpsomme nordmenn

Hun synes det er helt utrolig at noen har tatt seg bryet med å finne henne slik at hun nå får bildene tilbake.

– Nordmenn er fantastiske. Hver gang jeg besøker Norge blir jeg overrasket over hvor snille og hjelpsomme nordmenn er. Jeg kan ikke tro at noen ville gjøre så mye for at jeg skal få tilbake bildene mine. Jeg gleder meg til å se dem, skriver Olmer.