Thea Lovise Angell (18) var i Indre Eidsfjord kirke i slutten av april for å overvære lillesøsterens konfirmasjonsseremoni, da hun merket at hun ikke følte seg bra.

– Jeg følte meg dårlig, så jeg skulle ut og trekke litt luft. Jeg besvimte, og var borte i tjue minutter, sier Angell selv.

Dette husker hun ikke selv, men vitner og familiemedlemmer har sagt det, ifølge Angell.

Det har ikke lyktes VOL å få bekreftet dette hendelsesforløpet, men andre på stedet har anslått at det i hvert fall er snakk om mer enn ti minutter. Angell lå nede helt til ambulansen kom til stedet.

Stanset gudstjenesten

Forrettende prest var prost Anton Punsvik. Han stanset straks gudstjenesten.

– Det som skjedde var at ei av gjestene besvimte. Så tok det et par minutter uten at vi fikk liv i henne igjen, og dermed så ringte vi ambulanse, sier han. Angell kom etterhvert til bevissthet igjen av seg selv.

– Heldigvis kom vedkommende seg såpass at vi skjønte at det gikk bra. Vi avbrøt gudstjenesten til ambulanse hadde vært der. Det gikk bra, men det viser jo at det kan ta tid før ambulansen kommer, sier han.

Punsvik anslår at ambulansen brukte over halvtimen på å ankomme kirken. Angell selv husker ikke, men har hørt anslag på alt fra 45 minutter til én time. Ifølge Punsvik tok det drøyt tre kvarter fra Angell besvimte til gudstjenesten kom i gang igjen.

– Det tok jo noe lengre tid enn man kan forvente før de var på plass, sier han.

Ifølge loggen til Nordlandssykehuset, brukte ambulansen 35 minutter på å komme til stedet. Det er, etter det VOL forstår, ambulansen fra Stokmarknes som kom. Sortland-ambulansen var opptatt med annet oppdrag. Nordlandssykehuset bekrefter at ambulansen ble sendt ut fra Stokmarknes.

De vil ikke gi noen ytterligere kommentarer til denne saken enn det. Det blir bekreftet av kommunikasjonssjef i Nordlandssykehuset, Randi Angelsen.

– Utrolig ubehagelig

Angell selv syns opplevelsen var skremmende.

– For meg var det utrolig ubehagelig, og skummelt. Hadde det ikke vært for de flotte menneskene rundt meg som tok godt vare på meg, og visste hva de skulle gjøre, så hadde jeg ikke takla det så bra som jeg gjorde. I ettertid føler jeg meg ikke trygg på å få hjelp av helsevesenet i tide, sier hun selv.

Hendelser som denne, blir etter alt å dømme ikke loggført som en samtidighetskonflikt av Nordlandssykehuset. Ambulansesentralen operer med følgende interne definisjon: «i hvor stor grad lokal ambulanse er umiddelbart opptatt ved behov for akutt eller haste-oppdrag». De ønsker en nasjonal definisjon som sier at vi har en samtidighetskonflikt «ved rødt oppdrag (akutt) hvis det går mer enn 5 minutter før AMK-operatør får satt inn ny ressurs i situasjonen.» Det betyr at oppdrag der ambulansen fra andre kommuner settes inn, eller kommunens team rykker ut, ikke vil registreres som samtidighetskonflikt.

Her gikk det altså 35 minutter fra AMK registrerte saken, til bilen var framme, ifølge Nordlandssykehuset. Vurdering av hastegraden av oppdrag gjøres av operatøren hos ambulansesentralen, basert på informasjonen de har tilgjengelig, opplyser sykehuset. Videre opplyser de om at Sortland ligger omtrent på det nasjonale snittet når det kommer til responstid.