– Jeg har ikke lenger tillit til Arbeiderpartiet, sier Eriksen til VOL.

Det var på sin egen Facebook-side at Eriksen opplyste om utmeldingen. Der skreiv han blant annet at han følte Arbeiderpartiet har forlatt ham og det han ser på som fundamentet for medlemskapet. Videre mente han at partiet har blitt en vesentlig støttespiller til dagens regjering når det blant annet gjelder Forsvaret i nord.

Jobbet knallhardt med Andøya-saken

Eriksen sier at det var Arbeiderpartiets avgjørelse om å støtte regjeringen i avgjørelsen om å støtte nedleggingen av Andøya flystasjon, som var nådestøtet og som gjorde at han valgte å si farvel til partiet han har tjent gjennom en årrekke.

– Det var også andre årsaker, men Andøya-saken var siste dråpen. I to år har jeg jobbet knallhardt i det politiske systemet sentralt og opp mot stortinget generelt. Jeg hadde blant annet flere møter med tidligere utenriksminister Barth Eide, som sa at prosessen i forbindelsen med nedleggelsen av Andøya flystasjon bar preg av dårlig håndverk og at vedtaket måtte endres. Jeg ble lovet mye, men det var den gang, og mye har skjedd siden, inkludert at det har kommet på bordet flere nye opplysninger i sakens anledning, sier han til VOL.

– Vinglet frem og tilbake

Målselvmannen føler at Arbeiderpartiet selv har skapt mye unødvendig støy i saken.

– Arbeiderpartiet har skapt politisk uro til de grader. De har prøvd å ri i stormfullt hav og har hatt som mål å lande noe, men i stedet har de vinglet frem og tilbake. Det mest oppsiktsvekkende synes jeg, er at et parti i opposisjon tillater seg å jatte med regjeringen i en sak som handler om Forsvaret. Det viser at Ap har mistet grunnfestet i egen politikk, sier Eriksen.

– Jeg kom til et punkt der jeg ikke lenger kan stå og bortforklare det mitt eget parti gjør i denne saken. Det blir bare tull. Partiet har vært nikkedukker for regjeringen og tør ikke stå for egne avgjørelser. Arbeiderpartiet var lenge en tydelig arkitekt bak Langtidsplanene for Forsvaret, men slik har det ikke vært de siste par årene. Mye av årsaken til det mener jeg handler om manglende kompetanse. Jeg har rett og slett ikke tillit til Ap lenger, legger han til.

Vurderer partiskifte

Eriksen, som har representert Ap i Målselv kommunestyret i tre perioder, har derimot ikke tenkt å gå ut av verken kommunestyret eller politikken.

– Jeg vil foreløpig være uavhengig representant, men jeg vil stå for Målselv Arbeiderparti sitt program i primærsaker til kommunestyret, sier han.

Eriksen utelukker ikke at han etter hvert skifter parti.

– Det er mulig at jeg melder overgang til Senterpartiet etter hvert. Det har markert seg og har turt å være frempå i denne saken, sier han.

På spørsmål om Eriksen nå har gitt om kampen for Andøya flystasjon, eller om han fortsatt tror det er håp i et hengende snøre, svarer han.

– Det er kanskje mulig at det fortsatt kan snu. Jeg er i alle fall optimist til det motsatt er bevist, slår Tor Eriksen fast.

Forstår utmelding

Lokallagsleder for Målselv Ap, Siri Sandbakken, har tidligere uttalt til Folkebladet (for abonnenter) at hun synes det er synd at Eriksen melder seg ut, samtidig som hun har forståelse for det.

Ifølge Sandbakken er det flere medlemmer i Målselv Ap som sier de er misfornøyd med eget partis håndtering av en rekke saker.

– Og veldig mange av våre medlemmer er sinte på grunn av Andøya nå. Det er dårlig stemning her nordpå og det får de sentrale politikerne høre, sier Sandbakken til Folkebladet.