Spørsmålene som kritiske foreldre til Øksnes-elever har stilt på Facebook, er blant annet at mange ikke forstår hvorfor kommunen skal kjøpe nye midlertidige klasserom for 20 millioner kroner, når det samtidig står en fullt fungerende og brukbar Sommarøy skole som kan benyttes fram til en helt ny skole kan stå ferdig på Myre.

Ordfører Karianne B. Bråthen sier til Vesterålen Online at bakgrunnen for endring i skolestrukturen er kommunnes økonomiske situasjon. Endringene i skolestrukturen startet med at kommunen i fjor høst vedtok å flytte elevene fra Sommarøy skole til Myre skole.

Elever vil til Myre

– Bakgrunnen var en bestilling fra kommunestyret i juni 2017 om å se på skolestruktur for å få budsjett og økonomiplan i balanse. Sommarøy skole har hatt fådelt undervisning (klasser med flere årstrinn, journ. anm.) de siste årene på grunn av lave elevtall. Vi har også sett at en betydelig del av elevene som sokner til Sommarøy skole, har søkt seg til Myre skole, sier ordfører Karianne B. Bråthen til VOL.

Slås sammen

Vedtaket om å flytte elevene til Myre skole blir gjennomført for å oppnå en årlig innsparing i driftskostnadene. Senere resulterte kommunens dårlige økonomi også i at det ble besluttet å slå sammen ungdomstrinnet på Myre og Alsvåg fra høsten 2019.

Midlertidige klasserom

Etter at kommunen bestemte seg for å flytte elever til skolen i kommunesenteret, utløste det et behov for minst to midlertidige klasserom. Rett og slett fordi det ikke er kapasitet til så mange skoleelever ved ungdomstrinnet på Myre skole.

Investerer i moduler

– Det er nå gjort vedtak om å investere i moduler som vil gi fire nye klasserom. Dette er topp moderne rom, med gode fasiliteter for elevene og ansatte. Det er en investeringskostnad på 20 millioner, sier ordføreren, som legger til at det er ti prosent usikkerhet knyttet til tallene. Når kommunen får kompensasjon for 25 prosent merverdiavgift, mener hun at nettobeløpet vil være i størrelsesorden 15 millioner.

VOL har reist spørsmål knyttet til den eksisterende Sommarøy skole og hvorfor den ikke kan brukes av skoleelevene i perioden kommunen skal planlegge og bygge ny skole på Myre. Hvorfor må kulturskolen og voksenopplæringen absolutt inn i Sommarøy skole, til fortrengsel av kommunens ungdom i skolepliktig alder.

Dispensasjon fra Arbeidstilsynet

– Det er riktig at voksenopplæringen og kulturskolen skal benytte Sommarøy skole når elevene flyttes til Myre. Det er ønsket om å redusere driftskostnadene samlet sett som er årsaken, sier ordfører Karianne B. Bråthen til VOL.

Lokalene til voksenopplæringen er et annet viktig forhold som kommunen har vært nødt til å ta stilling til. Voksenopplæringens midlertidige lokaler har vært drevet med dispensasjon fra Arbeidstilsynet.

– Om vi ikke hadde funnet løsning for voksenopplæringen nå, kunne vi ha blitt stående i en situasjon der Arbeidstilsynet hadde nektet oss å drive virksomheten i de lokalene voksenopplæringen har hatt tilhold i til nå, sier ordføreren.

Det har dessuten vært et klar ønske fra kommunens side om ikke å ha voksenopplæring i samme bygningsmasse som det er skoleelever.

– Derfor har det vært utelukket å ha både voksenopplæring og noen barneskoleklasser lokalisert på Sommarøya skole, sier ordføreren i Øksnes.

Mange penger

Karianne B. Bråthen er enig i at det er snakk om mange penger til investering i midlertidige lokaler.

– Det ville vært flott om vi hadde penger til rådighet for investering i et permanent bygg. Det er umulig å si om vedtaket høsten 2017 ville blitt et annet om vi hadde vært kjent med hvor store kostnader det ble knyttet til midlertidige klasserom. Nå er prosessen med sammenslåing kommet langt, og omtrent halvparten av elevene ble flyttet over til Myre skole allerede etter påske. Det var derfor ingen som konkret tok til orde for å utsette overføringen til Myre da dette var oppe i kommunestyret 8. mai, sier ordfører Karianne B. Bråthen til VOL.

Ser framover

Ordføreren mener at det nå er viktig å få de midlertidige klasserommene raskt på plass ved Myre skole. Samtidig skal kommunen se framover og ha fokus på nye planer for hvordan Myre skole skal bli i framtida. Kommunen er også opptatt av hvordan ny svømmehall kan realiseres. Skolen trenger også en aula eller et annet stort rom for å kunne huse elvene ved skolen. Det arbeides også med mulighetene for ny kantine og rom til ungdomsklubb.

– Administrasjonen har anbefalt løsningen, selv om det medfører investeringer i midlertidige skolebygg. Vi ønsker å tenke helhetlig for skolekvartalet, men det trenger vi litt tid på å utarbeide.

Setter arbeidsforholdene høyt

– Politikerne i Øksnes har satt elevenes og ansattes arbeidsforhold høyt i prioriteringene. Elever og lærere vil få gode fasiliteter mens kommunen planlegger permanente løsninger for skolekvartalet. Politikerne som gikk for vedtaket var alle sterkt opptatt av at elevenes og ansattes arbeidshverdag skal være levelig i en fase der man legger til rette for en permanent løsning, sier ordføreren, som slår fast at det ville ha blitt mer ressurskrevende å drifte skoler som ligger langt fra hverandre.

– I tillegg ville vi fått utfordringer med hvor voksenopplæringen og flyktningetjenesten skulle holde hus, sier ordføreren i Øksnes til VOL.