– Jeg fikk ekstra energi og arbeidslyst ved å bruke narkotika.

Mannen er i Vesterålen tingrett siktet for tre tilfeller av ruskjøring i påvirket tilstand, i tillegg til bruk av narkotika i  alle tilfellene. Grunnlaget for narkotikabruken gjelder funn av 28,4 gram kokain, 41,8 gram metamfetamin og 7,8 gram hasj. Ruskjøringen skjedde i september 2016, februar 2017 og i oktober 2017.

Påtalemyndighetene mente at mannen var påvirket av narkotika ved samtlige anledninger, i form av amfetamin, metaamfetamin og THC. Vedkommende er også siktet for brudd på legemiddelloven. At mannen ikke hadde førerkortet i noen av tilfellene da han ble stoppet av politiet, er også lagt til i siktelsen.

Stort arbeidspress

Rettsmøte i saken ble holdt i Vesterålen tingrett tirsdag. Mannen erkjente straffeskyld for samtlige av forholdene han var siktet for.

På spørsmål fra dommeren om hvorfor mannen hadde brukt narkotika, svarte han at det var noe som skjedde som følge av av stort arbeidspress. Mannen har hatt en sentral rolle i et vesterålsfirma som han har vært med å bygge opp fra grunnen. Omsetningen økte betydelig i løpet av årene. Det gjorde også mannens arbeidsmengde, men han møtte liten forståelse fra ledelsen om at det var nødvendig å jobbe utenfor fastsatt arbeidstid for å utvikle firmaet og å komme i mål med alle arbeidsoppgavene han hadde.

– Jeg jobbet hardt fra jeg startet i firmaet og var med på å bygge det opp fra grunnen. I 2010 begynte arbeidsmengden å bli såpass stor at fristelsen ble for stor til at jeg klarte å takke nei til amfetamin. Jeg jobbet lange kvelder og ofte netter. Forventningene til meg var store og jeg følte at jeg måtte jobbe hardt for å få det til å gå rundt, innrømmet han blant annet i retten.

Narkotika på soverommet

Mannen oppbevarte narkotikaen i en håndveske på soverommet. Den fant politiet samme morgen som da han ble stoppet for ruskjøring første gang og var påvirket av metaamfetamin.

Den siktede vesterålingen fortalte at amfetaminbruken var effektiv en periode, men så begynte effekten å bli motsatt.

– Det gav meg økt arbeidslyst en god stund og jeg så ikke mørkt på noe. Jeg ble ikke trøtt og kunne gå våken over lengre perioder. Men så fikk det en kontraeffektiv virkning. Plutselig ble ting snudd på hodet, sa han i sin forklaring.

Legger seg flat

Mannen ble også stoppet av politiet ved to senere anledninger i forbindelse med ruskjøring. I begge tilfellene skal han brukt amfetamin og hasj i forkant av hendelsene. Mannen hadde heller ikke førerkort i noen av tilfellene og sa i retten at han legger seg flat for at han kjørte uten førerkort. Han understreket at han ikke hadde inntatt narkotiske stoff rett i forkant av de nevnte kjøreturene.

– Jeg hadde ikke brukt amfetamin den dagen jeg ble stoppet og tok det sist ettermiddagen i forveien, men stoffet har sittet i kroppen. Livet mitt besto av å få økt arbeidslyst. På grunn av fare for ikke å få sove, brukte jeg hasj, sier han.

Innså behov for hjelp

I  fjor sommer ble narkotikaproblemene så stort at mannen forlot kontoret i affekt og har gått sykemeldt siden.

Mannen presiserte også at han ikke orker å oppholde seg på hjemstedet i noe særlig grad og tilbringer heller tiden på hytta si et annet sted i regionen, for å slippe alt folkesnakket. Under rettsmøte innrømmet mannen at han hadde gått for lenge uten å få hjelp, men at det også tok tid før han selv innså at det ikke var mulig å fortsette i samme spor. Nå ønsker han profesjonell hjelp til å komme seg ut av problemene.

– Det vil være positivt for meg og kan bidra til å hjelpe meg vekk fra problemene. Jeg ønsker å få livet mitt tilbake på rett kjøl og fortsette å bidra i samfunnet, sa den siktede i rettsmøtet.

Rusprogram

Domsavsigelsen i saken ble utsatt fordi den siktede skal gjennom en såkalt personundersøkelse først. Dersom personundersøkelsen blir godkjent, vil all straff bli gjort betinget gjennom et narkotikaprogram med domstolskontroll.

Politiadvokat og aktor i saken, Kai Rønning Nyvold, forteller at det ikke er veldig vanlig å gjennomføre et rusprogram i slike saker, men at det ekstra formålstjenlig i dette tilfellet.

– I en slik sak, der vedkommende vil ta tak i problemene og ønsker å gjøre noe for å forbedre situasjonen, gir det muligheter til å bruke virkemidler som tilpasser den enkelte og som hjelper personen til å forstå ting de har problemer med, samtidig som individuelle behov blir vurdert, sier han til VOL.

Betinget med prøvetid

Påstanden som ble lagt ned etter rettsmøtet, var fengsel i sju måneder og bot for de andre forholdene, i tillegg til at vedkommende taper førerretten i fire år fra første ruspåvirket kjøring.

– Dersom han blir del av et slikt program, blir domsavsigelsen slik at han dømmes til fengsel for så og så lenge, og får bot på så og så mange kroner. Straffen gjøres betinget med en prøvetid på to år, sier Rønning Nyvold.

Advokaten forteller at rusprogramet trer i kraft fra det tidspunktet dommen er rettskraftig. Deretter berammes et møte i tingretten, som administrerer programmet. Domfelte har med seg noen på møte og deretter iverksettes ansvarsgrupper rundt personen, som for eksempel innen Nav, rus, psykiatri og ellers nødvendige behov som trengs for å komme i gang med tiltaket.