Han har vært leder av Andøy venstre og kommunestyrerepresentant. Nå forlater han partiet har har vært medlem av. Årsaken er at Venstre ikke stemmer for forslaget om en ny gjennomgang av grunnlaget for å legge ned Andøya flystasjon.

Venstres Abid Q. Raja og Ola Elvestuen leverte inn følgende forslag til Stortinget, sammen med Audun Lysbakken (SV), Knut Arild Hareide (KrF), Liv Signe Navarsete (Sp), Mona Fagerås (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Willfred Nordlund (Sp):

«Stortinget ber regjeringa setje i verk ein ny ekstern gjennomgang av kostnadane og konsekvensane knytt til nedlegginga av Andøya flystasjon og undersøke om det har kome endringar i talmaterialet og grunnlaget for avgjerda.»

Men da Stortingets utenriks- og forsvarskomité behandlet forslaget i forrige uke, valgte Venstre å stemme sammen med regjeringspartnerne Høyre og Frp.

I et innlegg på Facebook-siden til Bevar Andøya flystasjon skriver Anja Johansen, leder i Nordland Venstre, at dette ikke betyr at partiet har snudd i spørsmålet om Andøya flystasjon.

– Venstre stemte mot nedleggingen av Andøya i 2016 og har siden vært en pådriver for å endre beslutningen, skriver Johansen og forklarer videre:

– Regjeringen har levert en ekstern kvalitetssikring av dette beslutningsgrunnlaget som bekreftet 2016-vedtaket. Både H, FrP og Ap er nå klare på at de ikke vil endre mening i saken. Det betyr at vårt representantforslag i praksis er lagt dødt. Vedtaket fra 2016 om flytting til Evenes blir stående. Vi erkjenner at saken er tapt, og velger derfor å stemme med regjeringen om å avvise forslaget om ny gjennomgang, skriver Johansen.

– Skjønner ikke hvorfor

Fodstad sier at Venstres stemmegivning i denne saken kom som lyn fra klar himmel.

– Venstre var det første partiet som gikk for å bevare Andøya flystasjon, og det har aldri vært tvil om hva Venstre mente om denne saken. Når man nå stemmer med Høyre og Frp om at det ikke har fremkommet vesentlige endringer i beslutningsgrunnlaget, så kan ikke jeg godta det. Det har så absolutt kommet frem vesentlige endringer, sier Fodstad.

– Jeg skjønner og begriper ikke hvorfor man velger å stemme slik. Man kan ikke snu i et forslag man selv har vært med på fremsette, sier Fodstad.

Sterk Venstre-kommune

Venstre er et parti som har stått sterkt i Andøy. Andværingen Johan Kleppe var forsvarsminister i Lars Korvalds regjering i fra 1972 til 1973, og har også vært ordfører i Andøy. Partiet hadde også Arne Martin Ellingsen som varaordfører i en årrekke.

Flere Venstre-folk med tilknytning til Andøy reagerte da partiet tidligere i år gikk inn i regjering med Høyre og Frp. Bård Borch Michalsen var en av dem som da meldte seg ut.

En annen Venstre-profil som har meldt seg ut av partiet, er Atle Hagtun – riktignok på grunn av partiets holdning til drosjenæringen.