Det sier Roar Wessel Olsen, gruppenestleder for Høyre i Sortland kommunestyre, i en kommentar til Vesterålen Online. Han poengterer at Høyre går åpent inn for å diskutere den framtidige skolen i Sortland.

Tirsdag formiddag kunne venstresiden i sortlandpolitikken fortelle at de ønsker at det skal bygges ny barneskole i neste valgperiode.

Utredning av skolestruktur

– Det er rart at de ikke kan vente på utredning av skolestrukturen i Sortland før de fremmer dette forslaget. Utredningen om skolestruktur er alvorlig forsinket, og vi i Høyre mener at man må se spørsmålet om bygging av nye skoler i sammenheng med resten av skolestrukturen i kommunen, sier Høyre-representant Roar Wessel Olsen.

Ikke noe nytt i forslaget

– Det slår meg at at det ikke er noe nytt i forslaget fra opposisjonen. Alle som har fulgt med i politikken i kommunen, vet at at vi må gjøre noe med Sortland barneskole, ut fra den erkjennelse at barneskolen er gammel og at det kanskje ikke er helt heldig å pusse opp den gamle skolen, sier Wessel Olsen.

Etterlyser skikkelig beslutningsgrunnlag

– Jeg stusser nesten enda mer når de samme partiene har bestilt en utredning om skolestruktur, fra rådmannen, en utredning som skal gjelde hele kommunen. Denne utredningen bør foreligge før man tar noen beslutninger om hvordan vi skal angripe utfordringene ved Sortland barneskole.

Roar Wessel Olsen mener at det er en logisk brist i rekkefølgen som posisjonen i Sortland nå følger. Han er enig i at noe må gjøres med barneskolen i byens sentrum, men kan ikke skjønne at det er mulig å allerede nå si noe om hvor skolen skal være når utredningen ennå ikke er ferdiggjort eller offentlig kjent.

– Det er ikke noe revolusjonerende nytt i at vi må få en ny skole, men jeg stusser veldig på at posisjonen konkluderer før utredningen som kan få betydning for valg av skolestruktur ikke foreligger, sier Roar Wessel Olsen.

Han er også kritisk til posisjonens forhold til den kommende utredningen, som tidligere viste seg å være så viktig at den måtte vedtas igangsatt på et ekstraordinært formannskap i 2017.

Etterlyser fokus på innhold i skolen

– Vi var kritisk til den utredningen som først ble lagt på bordet, fordi den hadde fokus på økonomi, mens vi i Høyre mener det er svært viktig også å ha fokus på kvalitet i skolen, som tidligere utredning ikke hadde fokus på.

Trenger faglige skoleråd

For Høyre er det for tidlig å si om de kan støtte posisjonens planer om bygging av ny eller nye barneskoler i Sortland, fordi de vil vente på den helhetlige vurderingen som rådmannen skal komme med senere. Det må for alle politikere være interessant å se de faglige rådene som rådmannen etter hvert vil presentere når utredningen er ferdig.

Høyre i Sortland gikk på valg om at de ikke ville endre skolestrukturen i denne valgperioden.

– Når det gjelder spørsmålet om vi skal bygge en eller to skoler, må vi se på det når grunnlaget foreligger. At det må bygges er det ingen tvil om, men hva vi skal gjøre er det altså for tidlig å si noe om.

Ingen voldsomme konfliktlinjer

Han ser ikke de voldsomme konfliktlinjene med posisjonen, men har problemer med å forstå hva de mener, ettersom det lenge har vært klart at en offentlig oppussing eller nybygg må komme.

– Så langt synes jeg ikke vi har gjort noe annet enn å vente på utredningen av skolestruktur i Sortland. Det er rart at ordføreren ikke har hatt det mer travelt å få dette på plass, sier han.

– Uansett hva vi lander på, snakker vi ikke om skolebygg som skal oppføres verken i 2018 eller 2019. Vi bygger for framtida og da må vi ha gode utredninger som kan styre oss slik at vi faktisk vet hva vi gjør. Derfor er det rart at ikke ordføreren har det mer travelt med å få utredningen på plass først. Slik jeg oppfatter dette er skolene egentlig satt på vent inntil utredningen er ferdig.

Må ikke gjøre samme feil

Han viser i denne sammenheng til feilene som ble gjort da Lamarka skole ble bygget i 1996. Den viste seg å være for små og har vært bygd ut flere ganger.

– Det er viktig å få et skikkelig faktagrunnlag slik at vi ikke kommer i samme situasjon som med Lamarka skole. Vi kan ikke risikere at vi gjør samme feil om igjen, sier han, og minner om at det vil være svært viktig å finne ut hvor mange skoleunger det vil være fra nybygget står ferdig, og årene etter innflytting. Og det er dette utredningen av skolestruktur skal fortelle noe om.

Skoleutredning kraftig forsinket

Utredning av skolestrukturen i Sortland kommune er snart et år forsinket, og lengre tid vil det ta.

Skolesjef Erik Strand i Sortland kommune opplyser til Vesterålen Online at utredningen om skolestruktur for Sortland kommune faktisk ikke er påbegynt. Årsaken er at det har vært flere bestillinger, ulike vedtak og uklarhet i hva som skal utredes.

Det har vært litt fram og tilbake i denne saken, etter at forslag til hva utredningen skulle inneholde ble forkastet i juni 2017. I et senere politisk møte i november kom man heller ikke fram til et vedtak om hva utredningen skulle inneholde.

– Siden da har vi utformet et nytt forslag, som om kort tid skal legges fram for politikerne, først i driftsutvalget, deretter formannskapet og til slutt i kommunestyret, sier skolesjef Erik Strand.

Han poengterer at det ikke er en utredning av skolestruktur for Sortland som foreligger nå, men behandling av mandatet for linjene som utredningen skal arbeide etter.

– Henger ikke sammen

I en kommentar til uttalelse, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo:

– Vi mener at ny skole i sentrum ikke henger sammen med skolestruktursaken. Det er uansett konklusjon i den saken behov for ny skole i sentrum. Det er over 500 barneskoleelever fordelt på 2 skoler i dag. Utredning om rundt dette skal vi be rådmannen gjøre for oss.