Det kommer til å bli enorm mangel på piloter i årene som kommer. Den amerikanske flyprodusenten Boeing har beregnet at det trengs over 600.000 nye piloter de neste 20 årene. Også norske flyselskaper melder om stort behov for flere piloter fremover. Går alt som planlagt, kan mange nye piloter bli utdannet i Andøy i årene som kommer. Det skriver Vesterålen Online.

Studielån

Pilot Flight Academy i Sandefjord er ett studielån unna å etablere en flygerutdanning i Andøy. Tett før nyttår kom familien Adolfsen i kontakt med skolen, og siden den gangen har ting utviklet seg i rekordfart. Sier regjeringen ja til å gi EU- og EØS-borgere rett til norsk studielån for å ta pilotutdanning i Norge, blir det etablert en flyskole på Andenes.

Godt egnet

– Vi mener at Norge er et av verdens aller beste land å drive flyskoler. Det er mange flyplasser, og mye «ledig» luftrom. Nord-Norge har mørketiden om vinteren, men har til gjengjeld en sommerperiode der det kan flys døgnet rundt. Målt i dagslystimer stiller Andøy godt i konkurransen med mange land i verden, sier Frode Granlund, daglig leder i Pilot Flight Academy til Andøyposten.

Han sier at EU- og EØS-borgernes tilgang til norsk studiefinansiering vil være en avgjørende faktor for om Norge og Andøy skal kunne bli en betydelig aktør innen pilotutdanning. Faller dette på plass, blir det en etablering i Andøy.

– Det er mangel på steder der denne utdanningen kan gjennomføres. Det er mange som har lyst til å bli piloter og Norge har en unik og fantastisk studielånsordning, påpeker Granlund. Han sier at Andøy har en veldig god plassering med sin nærhet til andre flyplasser i Tromsø, Evenes, Bardufoss, Stokmarknes, Svolvær og Leknes. De fleste av disse flyplassene har dessuten lite trafikk og er dermed godt egnet for elever studenter å øve seg på.

Størrelsen

Det er allerede lagt planer. Familien Adolfsen er ikke med på eiersiden i flyskolen, men er tiltenkt en rolle som huseier for skolen. Det er plukket ut en tomt øst for terminalbygget som aktuelt å bygge ut. Skolen må ligge utenfor flyplassområdet. I de foreløpige planene prosjekteres det en skole med 4-5 klasserom, som hver kan romme inntil 30 studenter.

Pilot Flight Academy i Sandefjord vil fra høsten ha over 250 studenter og 70 ansatte. Årsaken til det høye antallet ansatte er at undervisningen ofte er individuell. Granlund sier til Andøyposten at Andøy stiller godt fordi en ny skole kan realiseres med minimalt med investeringer, enkel tilgang til overnatting og nærhet til mange flyplasser.

Må endres

Det må en politisk holdningsendring til for at EU- og EØS-borgere skal få tilgang til den norske studielånsordningen, opplyser Kunnskapsdepartementet til Andøyposten.

– For å få studiestøtte må en utenlandsk statsborger ha en annen begrunnelse for å være i Norge enn kun studier. Det betyr at en EU/EØS-borger må jobbe her eller ha lovlig opphold på en annen måte. Det er per nå ingen planer om å endre regelverket, skriver departementet i et svar til Andøyposten.