Torsdag varslet Andøy-ordfører Jonni Solsvik at kampen for å beholde overvåkingsflyene på Andøya er over. Han vil ikke gå til kommunestyret og be om at det bevilges mer penger, men vil i stedet gi full gass i omstillingsarbeidet. Han varslet at kommunen også vil be om å få egne torskekvoter.

Sier nei

Fiskeridepartementet responderer negativt på kommunens forslag. I alle fall på kort sikt:

– Det er ikke aktuelt å innføre en distrikskvoteordning nå for Andøya. Vi har for årene 2018 og 2019 innført en distrikskvoteordning for Gamvik og Lebesby kommune, som en prøveordning for to år.  Denne ordningen vil evalueres i etterkant. Dersom ordningen lykkes, vil denne modellen kunne brukes andre steder, sier Veronica Isabel Pedersen. Hun er statssekretær i Per Sandbergs departement.

Fortsetter

Ordfører Jonni Solsvik sier til VOL at departementets svar ikke kommer til å stanse arbeidet fra kommunen.

– Svaret er forutsigbart. Andøy kommuner antakelig til å be Fiskeriparken Egga Utvikling til å be om hjelp til å få utredet saken skikkelig. Blant annet vil krav som bør stilles for bruken av eventuelle kvoter, sier Solsvik. Han sier at ett åpenbart krav er at fisken landes i Andøy. Han har også fått innspill på at fisken bør bearbeides i Andøy.

Under pressekonferansen torsdag sa ordføreren klart ifra om at staten ikke kan bruke eksisterende regelverk blindt når det gjelder Andøy. Kommunen har havnet i ekstraordinære omstendigheter på grunn av Stortingets vedtak, og det må derfor settes inn ekstraordinære tiltak. Som eksempel nevner Solsvik regelverket for avhending av statlig eiendom. Da Forsvaret skulle ut av Norlandiahallen ble det krevd 3,4 millioner kroner med henvisning til regelverket, men summen ble justert etter at det kom politiske føringer. På samme måte forventer Solsvik at Fiskeridepartementet forstår Andøys ekstraordinære situasjon når kvotesaken skal behandles.

– Jeg tar sikte på å sende ut en sak før ferien starter i år. Vi kommer til å søke, sier Solsvik.

Han forventer at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kommer med klare signaler til Andøy når han kommer neste måned.

Venter

Leder av Andøy FrP, Kolbjørn Blix, sier til VOL at han er kjent med at kvoteordningene i Gamvik og Lebesby er omstridt blant fiskerne.

– Derfor er det kanskje greit at ordningene blir evaluert før de eventuelt blir utvidet. Dessuten er det ikke så veldig lenge til 2020, sier han.

Stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg, Frp, er medlem av næringskomiteen.

– Andøy har en klok ordfører som peker på noen muligheter. For meg er det enkelt å være med på alt som kan løfte Andøy, men det er noen «skjær i sjøen» for å få dette til og manøvrer man godt, går man ikke på grunn, sier stortingsrepresentanten.