Nederlandske, belgiske, danske og norske marinefartøy skal delta i skarpskyting i Andfjorden og vest for Andøya de nærmeste dagene.

– Et titalls fartøy er med på øvelsen og det skal gjøres skarpskyting med flere forskjellige våpensystemer, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø.

– Håper på ny havn

Noen av fartøyene i øvelsen vil legge til kai på Andenes tirsdag ettermiddag, men de største fartøyene kommer seg ikke inn i havna. Båtene har vært innom Tromsø før øvelsen starter.

– Det er fartøy av fregatt-type som er med i øvelsen og de er for store for havna på Andenes. I ei ny havn vil det derimot være mulig å ta dem inn, sier Olsen, om den planlagte utvidelsen av havna på Andenes.

– Unngår blåkveitefisket

Andøy er en fiskerikommune og det er stor fiskeriaktivitet i havområdene rundt øya. Olsen sier at ATC har et godt samarbeid med fiskerinæringen.

– Vi samarbeider godt med næringen, både lokalt og regionalt. Vi har derfor tilpasset øvelsen til fiskerinæringen. Vi skal utelukkende skyte om natta, og vi er ferdige til 1. juni når blåkveitefisket starter, sier Olsen.

Parallelle øvelser

Samtidig som marinefartøyene skal øve i havet utenfor Andøya, har en luftvernstyrke fra Ørland kommet til Andøya for å å gjennomføre sin årlige øvelsesskyting med luftvernsystemet NASAMS.

Styrken fra Ørland har leir ved samfunnshuset på Nordmela, og skytingen skal foregå fra et område mellom Nordmela og Børra.

– Vi har totalt 40 ingeniører i sving under begge disse øvelsene. ATC har i dag 11 ansatte, og leier inn det vi trenger av folk fra Andøya Space Center og andre leverandører. Det er den mest kostnadseffektive måten for å oss å drive på, sier Olsen.

Lokale ringvirkninger

Den store marineøvelsen gjør at det nå er gode tider for overnattingsbedriftene på Andenes.

– Hotellene er fulle og vi har nesten støvsugd Nord-Norge for leiebiler. Aktiviteten ved ATC skaper lokale ringvirkninger, sier Olsen.

– Godt renommé

Olsen sier at planleggingen av denne øvelsen har pågått i rundt ett år.

– Vi har etter hvert opparbeidet et godt renommé som et avansert testsenter. Dette har spredt seg blant våre allierte. Før jul var den canadiske marinen her for å testskyte. Mens det før var vi som dro rundt for å markedsføre oss, er det inn større grad kundene som kommer til oss, sier Olsen.

– Stor aktivitet

Olsen sier at 2018 er et år med stor aktivitet for ATC.

– Det skal gjennomføres flere testskytinger i år, både i sommer og til høsten, sier Olsen.