På grunn av en datafeil ved Stokmarknes legekontor tok det tre måneder lengre tid før pasienten med ondartet kreft fikk den behandlingen hun måtte ha for å overleve.

Helse- og omsorgssjef Marion Celius sier til Vesterålen Online at kommunen ikke kan uttale seg om den konkrete saken uten at pasienten skriftlig løser kommunen fra taushetsplikten.

Svakhet i kommmunens rutiner

– Det vi kan bekrefte er at det i 2017, i samarbeid med systemleverandør, ble avdekket en svakhet i kommunens rutiner for oppfølging av en bestemt type feilmeldinger i journalsystemet på legekontoret, sier helse- og omsorgssjefen til VOL.

Ikke faglig forsvarlig

– Gjennomgangen kom som resultat av en klagesak, og Fylkesmannen i Nordland vurderte denne svakheten som ikke faglig forsvarlig. Rutinene var rettet opp før Fylkesmannens vurdering, på kommunens eget initiativ. Kommunen har kun kjennskap til dette ene tilfellet der denne svakheten i rutinene faktisk har medført en feil.

Vil beklage til pasienten

Rutinegjennomgangen er gjort på en slik måte at den i følge Celius ville ha fanget opp eventuelle lignende feil fra tidligere.

– Når fylkeslegen nå har avsluttet sin behandling av saken og konkludert, vil kommunen gi en beklagelse til vedkommende dette gjelder, sier helse- og omsorgssjef Marion Celius til VOL.