Tirsdag 5. juni vil Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Arbeiderpartiet gjøre det som trolig blir det endelige politiske vedtaket når det gjelder fremtiden til Andøya flystasjon.

Arbeiderpartiet står fast på forliket man gjorde november 2016 og forandrer ikke mening om Andøya flystasjon, selv om Landsorganisasjonen (LO) og LO-forbundet NOF mener noe annet.

I forrige uke uttalte Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng at forholdet mellom Ap og LO tåler uenigheten om Andøya og at det er andre saker der det er viktig at Ap og LO står sammen.

NOF-lederen mener imidlertid at Andøya-vedtaket går på tilliten løs.

– Som fagforbund er vi opptatt av å samarbeide med alle partiene, men vi har et nært samarbeid med Ap og har jevnlige møter. Vi er svært skuffet over Andøya-vedtaket. Det som gjør oss skuffet er at man ikke tar hensyn til de faglige innspillene fra oss og fra LO sentralt. Vi har hele tiden sagt at vi gir oss når argumentene våre er tilbakevist, men ikke før. Argumentene våre er ikke tilbakevist, sier Bongo, og peker blant annet på luftvernspørsmålet.

– Luftvern ikke utredet

– Det er nå få som støtter at luftvern er et viktig argument. Den økonomiske biten av luftvernargumentet er heller ikke utredet. Man aner ikke hva det ville ha kostet å ha luftvern på Andøya. Det er en fremgangsmåte som ingen partier kan være bekjent av, sier Bongo.

Han mener at det som nå skjer går ut over NOFs tillit til flere partier.

– Dette går ut over tilliten til alle partiene som avviser representantforslagene det skal stemmes over. Det er et problem for alle partiene at man ikke tar hensyn til tunge faglige argumenter. Dette er spesielt utfordrende for Arbeiderpartiet med sin historie, og er noe partiet bør reflektere over, sier Bongo.