I år som i fjor er altså Liverpool fotballskole tilbake på Stokmarknes. Denne gangen 13. til 15. august. Problemet er bare at også naboklubb Melbo, på andre sida av Hadseløya, arrangerer sin tradisjonelle fotballskole i samme tidsrom.

– Vi fikk tildelt dato fra Liverpool Fotballclub-akademiet. Stokmarknes IL hadde ingen mulighet til å påvirke dette. Vi hadde håpet Melbo kunne ha unngått å ha sin tradisjonsrike skole for dette året. Vi har bestandig sendt mange spillere til deres skole og støttet dem i alle år de har hatt sitt arrangement og derfor hadde vi håpet de kunne støtte oss i år, sier Bengt Are Pettersen i Stokmarknes IL. Han har det lokale ansvaret for fotballskolen i regi av den engelske storklubben.

– Har dere hatt noen dialog for å forsøke å få dette til?

– Nei, vi hadde håpet de tok signalet da vi var tidlig ute med vårt arrangement. Vi kommer til å støtte dem de neste årene og reklamere for deres skole internt i klubben, sier Pettersen.

Per nå er rundt 40 påmeldt til skolen. I fjor var det 95 deltakere:

– Vi håper vi får like mange i år som i fjor, sier Pettersen.

Kritiske

Thomas Rønning er trener for A-laget og en av arrangørene hos Melbo IL. Han reagerer slik på situasjonen som er oppstått:

– Det første som slår meg er at det er skuffende at Bengt Are sier at vi burde vurdert å ikke arrangere fotballskolen vår i år. Dette er en fotballskole vi har hatt tradisjon for i seks år og den har alltid vært i uka før skolestart. At de mener vi burde kuttet den ut er rett og slett bare utrolig skuffende, sier Rønning.

Rønning forteller videre at han mener det er plass til begge skolene og at det er fundamentale forskjeller på de to fotballskolene:

– Vår skole er utarbeidet i samarbeid med Rosenborg og har samme fokus som RBK sine skoler, nemlig at fotball skal være en læringsarena for andre ting enn bare fotball. Sporten er hovedtema, men de siste årene har vi hatt inn andre tema som at vi tar inn dommere som snakker om regelverk og holdninger, kjentfolk som Sigurd Rushfeldt og Nils Arne Eggen som snakker om holdninger og det å ta vare på hverandre i fotballen. I tillegg har vi og vil ha fokus på ernæring. Med dette som bakteppe, mener jeg helt klart at det er plass til begge skolene, sier Rønning og legger til et annet moment, det økonomiske:

– Ved hjelp av lokale sponsorer, har vi fått avgiften til å være med på vår skole ned. Der skiller vår skole seg ut fra LFC-skolen. Vi har fått henvendelser fra foreldre som syns at LFC-skolen er for dyr, så det er klart at vår skole for mange kan være et alternativ.

– Vanskelig å flytte

– Men hvor vanskelig ville det vært for dere å flytte den?

– Det er jo uheldig at skolene havner på samme tidspunkt. Men vi legger det til denne datoen for vi har fått tilbakemeldinger fra foreldre at det er denne datoen som passer best. Folke er tilbake fra ferie og barna får en fin aktivitet like før skolestart. Også for de frivillige passer det bra med tanke på at de kanskje begynner studier uka etter og selv er tilbake fra ferieturer. Derfor ville det vært umulig å flytte. Det hadde vært mer naturlig for LFC å legge skolen til begynnelsen av ferien for eksempel, sier Rønning.

– Burde klubbene her vært flinkere å snakke sammen, for å unngå denne situasjonen?

– Jo, helt klart. Det kan man si. Men Stokmarknes IL må ha visst at vi ville kjøre vår skole på disse datoene. Da blir det feil å si at det er vi som må vike.

Thomas Rønning i Melbo IL. Arkivfoto

– Kjører uansett

Det som er sikkert er at det blir Melbo fotballskole også.

– Vi kjører uansett om det blir 10 unger eller 70. Vi skal få det til å gå rundt uansett. Vi har samarbeidspartnere som forventer at vi kjører skolen og jeg tror mange ville blitt skuffet om vi avlyste.