Næringssjef Marius Remen-Hansen orienterte formannskapsmøtet torsdag om bredbåndssituasjonen i Sortland, og kommunens plan for videre utbygging.

Sortland har ganske god bredbåndsdekning, men med unntak - dekninga i Godfjorden er dårlig, og i Vikeide mangler det bredbånd flere steder. Enkelte steder har også så tregt nett at det vanskelig kan brukes av bedrifter og lignende.

– Bredbånd er i ferd med å bli like viktig infrastruktur som veier, sa Remen-Hansen under sin presentasjon.

Vil bygge på Blokken

Kommunen vil søke penger fra Nkom, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, og Nordland fylkeskommune, for å få bygget ut bredbånd i områden Indre Eidsfjord/Holmstad og Ånstad/Bygdnes, til en kostnad på totalt 17,1 millioner - tilllegg vil de søke om utbygging på Blokken.

Remen-Hansen sier dette kommer som følge av at Blokken skipsverft har uttrykt behov for fiberkapasitet, både til verftet selv og for å sikre at ansatte ønsker å bosette seg i området rundt.

– For vår del er det svært viktig at vi får fiberbredbånd til Blokken. Skal vi øke vår arbeidsstokk, må vi tilby raskt bredbånd til de ansatte. Dette gjelder spesielt for de ansatte/innleide som kommer fra andre land, og vil ha kontakt med familien sin i hjemlandet, forklarer daglig leder Anders Rasmussen i Blokken til VOL. Bedriften har ansatte av mange nasjonaliteter.

– God bredbåndskapasitet er det de setter høyest, med tanke på boforhold, sier Rasmussen. Uten fiber, vil det være vanskelig å utvikle bedriften videre, er hans påstand.

Likebehandling

For ham er det også et spørsmål om likebehandling av næringsdrivende.

– Våre tanker angående kommunens prioriteringer, er at vi er fornøyde med at kommunen prioriterer dette og er positivt innstilt. Samtidig mener vi at hvis man skal ha næringsutvikling i hele kommunen må bredbånd/fiber være tilgjengelig for alle, på lik linje med strøm og annen infrastruktur, sier han.

Han påpeker at Blokken har vært en viktig bedrift i regionen i over 100 år.

– Med tanke på hva Blokken Skipsverft gjennom sin 120 års virksomhet og 30 ansatte har bidratt med, ser jeg det som en selvfølge at vi har de samme forutsetninger til utvikling som resten av kommunen, sier han.

Målet er på sikt å ha boliger til 50 ansatte i området, med fiber.

– Per i dag har vi radiolink og OK kapasitet for vårt eget bruk. Problemet er at dette er ei begrenset linje da vi på sikt skal ha boliger med mange brukere.

Samarbeider

Remen-Hansen skisserte opp en løsning der kommunen bidrar med rundt 120.000, lokale bedrifter bidrar med 600.000 og nettabonnentene med 200.000. Totalt en egenandel på rundt 925.000, den resterende kostnaden skal man søke ekstern finansiering av - totalt vil utbygginga på Blokken koste 3,7 millioner kroner.

Rasmussen og Blokken tok i fjor initativ til å se på muligheten for utbygging, ved å kontakte Vesterålskraft i fjor, forteller Rasmussen.

– Ut fra dette har det blitt et samarbeid mellom oss, Nordlaks, Vesterålskraft og Sortland kommune der alle aktører bidrar for å få dette til, sier han.

Selv om dekninga i Sortland er relativt god, viste kommunens dekningskart at nett med høy hastighet i stor grad er sentrert rundt Sortland sentrum. Med de to planlagte utbyggingene, samt Vesterålskrafts allerede planlagte utbygging på Maurnes, håper de å gjøre noe med det.

Rådet for personer med nedsatt funksjonsevnes Anna Bongo minnet likevel om at politikerne ikke må glemme områdene med dårlig dekning.

– Godfjorden henger etter. Det bor mange eldre der, nå innføres det stadig mer velferdsteknologi i hjemmeomsorgen. Denne kan ikke brukes om det ikke er nett. I tillegg sliter bygda med å holde på ungdommen. Det blir også en slags diskriminering, når enkeltsteder blir hengende så etter og folk er nødt til å flytte, sa hun under møtet.