Konkurransen foregår ved Tryvann i Oslo. En av dem som skal delta er hadselværing Stian Andreassen. Han har vært med to ganger tidligere og gleder seg til tredje runde, men legger ikke skjul på at det blir tøft.

– Det er en stor fordel å være godt trent, med mindre du er innstilt på å bruke veldig lang tid, sier Andreassen.

Glødende ild

Selve hinderløypa er 10 km lang og innehar en rekke hinder med ulik vanskegrad. Enkelte av dem er slett ikke for sarte sjeler og inneholder både strøm og isbading.

– Mye av løypa inkluder tradisjonelle hinder som tau og vegger. Men du skal også bære jerrykanner, slepe murblokker med kjetting og løfte steiner på 80 kilo. På siste hinderet springer man gjennom et 15 meter langt bur med tusen el-vaiere. Da får man 10.000 volt gjennom kroppen. Det høres nok ubehagelig ut, men det beste er bare å løpe på, forteller Andreassen.

Tidligere fantes det sågar et hinder som innebar å springe over glødende ild, men det har blitt fjernet i år på grunn av ekstra tørre forhold i marka.

Må ha kondisjon

Løypa ligger som nevnt ved den berømte Monsterbakken, som har vært fryktet av mange langrennsløpere gjennom årenes løp og som byr på betydlige utfordringer for dem som vil teste kondisjonen til yttergrensene.

– Du må ha kondis for å være med, i alle fall dersom du vil gjøre det noenlunde bra. Men det er ikke alle som tenker sånn. Noen er nysgjerrige og det er heller ikke uvanlig at enkelte melder seg på konkurransen fordi de har tapt et veddemål, sier Andreassen.

Stian Andreassen, Kim Gøran Dreyer og Anders Jahr har alle mange år med både styrke- og kondisjonstrening bak seg og er i så måte godt rustet for å komme seg gjennom hinderløype konkurransen. Foto: Marius Birkeland

Følte mestring

Selv meldte han seg på fordi han syntes det hørtes spennende ut, og fordi han vile teste ut hva han var kapabel til.

– Det hørtest artig ut. Jeg meldte meg på og det gikk veldig bra. Jeg følte at jeg fikk det til. Første året havnet jeg på 437.plass blant drøyt 1.700-deltakere. I fjor gikk det litt bedre, med en 359 plass. Nå håper jeg å gjøre det enda litt hvassere, sier Andreassen.

Deltakerne i konkurransen er delt opp i aldersklasser. Selv om Andreassen håper på en bra plassering, presiserer han at det er langt opp til de aller beste.

– Jeg har ikke en sjanse i havet. De som hevder seg der og vinner, er ofte orienteringsløpere og personer som er eller har vært aktive innen toppidrett, understreker han.

Var stor i kjeften

I år har Andreassen med seg kompisene Anders Jahr og Kim-Gøran Dreyer, som begge deltar i Tough Viking for første gang. Å trene har de derimot gjort mye og har i så måte fysiske forutsetninger for å delta.

– Jeg er med fordi jeg var litt stor i kjeften. Jeg tapte faktisk et veddemål, sier Anders Jahr, nesten litt brydd.

Kim Gøran Dreyers inngang til konkurransen er litt annerledes. Han skulle egentlig være med på en annen hinderløype-konkurranse, Toughest, for noen år siden, men så knakk han foten. Da han skulle delta igjen to år senere, knakk han foten igjen.

– Første gangen knakk jeg høyrefoten, og andre gangen den venstre. Jeg fikk høre om Tough Viking via Stian og meldte meg på. Nå har jeg trent meg opp og håper å gjøre det bra, sier han.

Vil først og fremst ha det gøy

Jahr håper også at han kan gjøre det noenlunde bra.

– Men jeg vil først og fremst ha det gøy. Jeg jobber som linerydder og har vaset i snø til langt opp på låra i mange måneder. Nå blir det artig å være ute der det er bart og ikke minst å prøve noe nytt, slår han fast.