Denne uka behandla næringskomiteen SVs forslag om å innføre en skatt, eller produksjonsavgift, på oppdrettsbedrifter. Forslaget ble ikke vedtatt - i stedet vedtok flertallet i komiteen at de ber regjeringa sette ned et utvalg som skal vurdere en slik skatt, med forskjellige betalingsmodeller. Hovedbegrunnelsen er at de mener innretninga på avgiften SV foreslo, ikke nødvendigvis var riktig, ettersom den ikke skilte mellom store og små selskaper, hvorvidt de gikk med overskudd og lignende.

SV nasjonalt er svært misfornøyd med dette:

– Vi hadde her en historisk mulighet til å sikre kommunenes rettferdige rett til en andel av verdiskapinga av oppdrettsvirksomheten som skjer i kommunene, men med en ny utredning med et så vidt mandat er sjansen stor for at kommunene står igjen med ingenting, sier næringspolitisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes i SV til NTB.

Støtter utredning

Vesterålsordførerne VOL har snakket med, er langt mer positive. De opplever ikke at Stortinget har avvist skatten, og Øksnes-ordfører Karianne Bråthen (Ap) er heller ikke skuffa, forsikrer hun.

– Nei ikke egentlig, selv om jeg skulle ønske vi fikk noe vedtatt snart. Der er flertall for at en slik skatt skal innføres, men at man vil utrede den beste løsninga. Det vil bety mye for en kommune som har kysten full av havbruk. Vi har jo ikke ledige arealer igjen. Det er viktig at kystkommuner får noe for å tilrettelegge for dette, sier hun.

Bø-ordfører Sture Pedersen (H) støtter en skattlegging av næringa, og han opplever vedtaket i Stortinget som positivt.

– Stortinget er enige om at det skal være en skattlegging, men ikke hvordan. Og det syns jeg er bra, at man tar en runde. Det er ikke nødvendigvis sånn at det skal skattlegges om de ikke går i overskudd, for eksempel. Det er uansett et flertall for skattlegging, sier han.

Må gå til kommunene

Pedersen er helt enig med ordførerkollega Bråthen i Øksnes om at pengene må komme primært kommunene, ikke staten, til gode.

– Jeg syns det er helt på sin plass at det er kommunen som legger til rette for det, som skal få penger, sier han, og legger til at han opplever gehør for dette synet hos oppdretterne selv:

– Jeg har møtt flere oppdrettere som sier de har forståelse for en type skattlegging, men de syns det er veldig viktig at den går til kommunene. Det er ingen andre enn kommunene som kan legge til rette for økt vekst. Derfor er jeg tydelig på at dette bør gå rett til kommunene, sier Pedersen. Ifølge Bø-ordføreren ville det trolig vært snakk om millioner i inntekter for kommunen.

Han er ikke i tvil om at oppdrettsnæringa har utvikla seg slik at den kan skattelegges uten å brekke ryggen på lakseselskapene.

– Vi skal ikke stikke under en stol at oppdrettsnæringa har tjent masse penger de siste årene. Ikke alle årene de har holdt på, og de gjør en fantastisk innsats med tanke på lus, som nok koster mye penger. Men de har tjent mye penger, det er ingen tvil om det.

Håper rask avklaring

Sortlandordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) skulle gjerne ha sett at SVs forslag gikk gjennom. Når det ikke ble slik, er dette den nest beste løsninga, syns hun:

– I utgangspunktet var Ap enig med SV, men det er ikke flertall for forslaget og da har vi ikke oppnådd noen ting. Derfor er jeg glad for at Ap har fått med seg KrF i å utarbeide en NOU som skal utrede skatt for oppdrettsnæringa. Det er jeg glad for at det er flertall for. Alle skatteinntekter til kommunene er viktige og jeg synes det er riktig at oppdrettsnæringa kan bidra til at kommunene får styrka sin økonomi, sier hun.

Også Pedersen i Bø skulle gjerne fått fortgang i saken.

– Jeg skulle ønske å få det hurtigere på plass, hadde håpet på nå. Men jeg lever godt med at de skal bruke noe lengre tid, for å få en bredere behandling. De måtte gjøre det på denne måten. De ser også på skattlegging av vannkraft, osv. De vil nok gjøre det likt som de ender opp med å gjøre der. Jeg ser dette ikke som at det er sagt nei, sier han.

Ikke alle hans partifeller deler Pedersens syn.

–  Det er delte meninger i Høyre. Men, når regjeringa har sagt de skal utrede en slik skatt, er det jo enighet om at man skal skattlegge. Men så er det innretninga på dette de ikke har gått inn i. Når regjeringa og Stortinget sier det sånn, opplever jeg at det er enighet, sier han.