De siste årene har beboerne ved Riarhaugen på Melbu, alene eller med hjelp av pårørende, måttet ordne tur til Stokmarknes for å få stelt føttene sine. Nå er det flere pleietrengende ved Riarhaugen enn før, og flere av beboerne er i en slik fysisk forfatning at de ikke kommer seg til kommunesenteret ved egen hjelp. Når de heller ikke har pårørende som bor i nærheten, har det blitt så som så med fotstellet, fortelles det fra Arnt Mathisen i Riarhaugens venner.

Fotpleier Berit Johansen er, sammen med blant andre frisør Hilde Eide svært velkomne innslag blant de eldre på Riarhaugen.

Satsing fra venneforeningen

– I foreningen Riarhaugens venner har vi derfor sett det som vår hovedoppgave dette året å få etablert en fotpleietjeneste innen husets fire vegger, og har sammen med kommunen ved helsesjef, Hadsel eiendom og ansatte ved Riarhaugen fått det til, opplyser Mathisen.

Det kunne man neppe klart uten økonomisk assistanse fra en større donasjon gjort av tidligere beboer, Karin Eriksen fra Melbu. I sitt testamente lar hun pengene gå til «trivsel for beboerne», sier Arnt Mathisen.

– Å få hår og føtter må så absolutt komme under tiltak for velvære og trivsel, etter vår mening. Nå står altså behandlingsrommet klart, nyoppusset og med fagfolk klare til å ta imot beboerne ved Riarhaugen.

– Det er en stor glede for meg å kunne komme tilbake hit og gjøre en jobb for de eldre, sier fotpleier Berit Johansen. Selv om tjenestene som hun yter ikke dekkes av kommunen, er hun nøye på å understreke at det er viktig at føttene tas hånd om.

Fort å glemme føttene

– Det er fort å legge merke til hår og klær på folk, dersom dette ikke er helt på stell. Når det gjelder føttene er jo disse skjult, og mange glemmer nok beina. Eldre har ofte dårlig blodsirkulasjon, og lite stell av føttene kan føre til sår og i verste fall alvorlige komplikasjoner, advarer Johansen.

– Jeg er opprinnelig fra Senja, men har bodd mange år på Stokmarknes før jeg flyttet til Riarhaugen. Før kunne jeg besøke fotpleier Berit på hennes salong, men nå er jeg så dårlig til beins at jeg ikke klarer det lenger. Så har jeg heller ingen som kan hjelpe meg til henne. Derfor synes jeg det er så utrolig hyggelig at det er kommet et behandlingsrom hit, som attpåtil er klargjort for frisørtjenester, smiler Jorunn Hansen. Hun ler og smiler, og legger ikke skjul på at hun trives meget godt i selskap med fotpleier Berit.