I innstillingen som ble klar like før helga, ber regjeringen om godkjennelse fra Stortinget til å starte med fornying og oppgradering av infrastruktur, samt vern og sikring av Evenes flystasjon.

– Ei oppgradering av eksisterende infrastruktur ved basen og etablering av sikkerhetstiltak er nødvendig for at Evenes flystasjon skal kunne overta som QRA-base og MPA-base i samsvar med den planlagte utfasinga av F-16 og levering av P-8, heter det i innstillingen fra en samlet komite hvor både Høyre, Frp, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, V og KrF er representert.

Prosjektet på Evenes er todelt. Først foreslås det ei ramme på 701 millioner kroner til å oppgradere infrastrukturen. Dette dreier seg blant annet om å forsterke kraft- og strømtilførselen til basen. Nye rør for vann, avløp og overvann må også på plass.

Det andre prosjektet handler om vern og sikring innenfor ei ramme på 438 millioner kroner.

– Ved luftoperasjoner både i fred og krise med både kampfly F-35 og overvåkingsfly P-8 Posiedon må vern og sikring oppgraderes, heter det.

Når det gjelder flyttingen av MPA-basen, sa heter det fra komiteen at man vil komme tilbake til prosjekt for etableringen.

– Det vil legges fram for godkjenning i Stortinget når forprosjektet er endelig ferdigstilt, det har vært underlagt ekstern kvalitetssikring og behandlet i departementet, heter det videre i innstillingen.

De tilsammen 1,1 milliardene til Evenes behandles tirsdag 5. juni sammen med en del andre investeringsprosjekt for forsvaret.

Da skal også representantforslagene fra opposisjonen som har stilt spørsmål ved økonomien i en flytting av MPA fra Andøya til Evenes, behandles. Men Ap har sagt at de etter en periode i tvil, nå har bestemt seg for at de stemmer for en flytting til Evenes. Dermed ligger det an til at Ap sikrer et stortingsflertall tirsdag for at utbyggingen nå starter.

Les også: Evenes-vedtaket står fast

Ap landet på Evenes

- Det er ingen grunn til ny omkamp om Evenes