Bøfjerdingen og fjelleventyreren er nå vel tilbake i Norge, og er i god fysisk form. Det var ved camp 3 på Denali på 4300 meters høyde han fikk beskjed om å bryte forsøket på å nå toppen.

Derfra tok han fatt på turen tilbake til Base Camp, mens resten av gruppen bevegde seg opp til High Camp på 5200 meters høyde for å posisjonere seg for toppstøtet. Etter to døgn i High Camp ble denne gruppen delt i to taulag, der det ene taulaget nådde toppen, mens det andre laget måtte snu og oppgi toppstøtet. Begge lagene er nå tilbake i Base Camp og venter på flytransport ut av området.

– Heshet og hoste

– Jeg fikk rett og slett problemer i de øvre luftveiene, men dette med heshet og hoste er noe jeg har hatt i mange år. Det er ikke selve lungene som var problemet, selv om jeg hoster og harker og det kan høres stygt ut. Den profesjonelle guiden vår vurderte det slikt at det ikke ville være trygt for meg å fortsette, sier Børre Magne Albrigtsen.

– Hvis jeg skulle få lungeproblemer lengre opp og dårlig vær ville gjøre redning vanskelig, ville ikke det vært bra, sier han.

Han sier at det alltid er den profesjonelle guiden som skal ha siste ordet, og at sikkerhet må komme fremst i rekken.

Hele ekspedisjonen samlet på Camp 3, på 4300 meters høyde. Foto: Privat

– Dette er forsåvidt en tilstand jeg har hatt i mange år. Men guiden hadde en dårlig erfaring for noen år tilbake, da et ekspedisjonsmedlem fikk store problemer på grunn av luftveiene. Dermed ble det vurdert slik at jeg måtte avbryte, sier Albrigtsen.

Det hører med til historien at Denali er en svært strabasiøs ekspedisjon, og en av guidene på et team som var foran fikk høydesyke og måtte evakueres ned av fjellet.

I god fysisk form

Han forteller at etter en hviledag på hotell selv etter en lang og tung gåtur til Base Camp, er den fysiske formen god.

– Jeg har fortsatt litt heshet og hoste, men er allerede i gang med lett trening, sier Albrigtsen som skal ha en ny medisinsk gjennomgang og eventuelt få tilpasset type medisin og dosering med henblikk på kuldeallergi før han bestemmer seg for fremtidig toppaktivitet.

Han er imidlertid ved godt mot, og har trukket mye god lærdom av ekspedisjonen.

– Det er i motgang man lærer mest, så det er ingen grunn til å henge med nebbet, sier Albrigtsen, som også har sett verdien i lett påkledning og i hovedsak syntetiske klær der de kan brukes. Også at det kan være nødvendig å ha med legeattester som dokumentasjon, er en lærdom han har trukket fra turen på Denali.

– Når du har gått deg helt tom for energi og føttene er tunge som bly, er det bare å fortsette å gå. Du har enormt mye energi igjen i kroppen som du fortsatt kan hente ut, sier han.