«Ut fra en faglig og økonomisk vurdering, anbefaler rådmannen at det etableres et nytt helsehus i tilknytning til Stokmarknes sykehjem/HDO», heter det i sakspapirene til neste ukes møte i arbeidsmiljøutvalget. Denne innstillingen danner også grunnlaget for den politiske behandlingen som i tur og orden skal foregå denne måneden i helse- og omsorgsutvalget, formannskapet og til slutt kommunestyret 21. juni.

Fra 50 til 58 millioner

Utgangspunktet for saken er at kommunens helseavdeling er på utkikk etter lokaler til en rekke helsetjenester på Stokmarknes, deriblant legekontor. Avtalen med utleierne der disse tjenestene holder til i dag, i Markedsgata 21, utløp i 2011.

Det ble lyst ut konkurranse i fjor høst. Det kom inn to tilbud, og rådmannen vurderte det dit hen at bare Wedding-brødrene, som eier lokalene der helseavdelingen holder til i dag, svarte til de kravene kommunen hadde satt. Ifølge rådmannen viste det seg at en ny leiekontrakt ville bety en dobling av dagens leiepris, så kommunen så seg om etter andre løsninger. Som å bygge et helt nytt bygg i tilknytning til sykehjemmet og omsorgsboligene. Ifølge et selskap som leverer modulbygg skulle et nybygg som ivaretar kommunens behov kunne bygges innenfor en totalramme på 50 millioner kroner (i de ferskeste sakspapirene opereres det, etter en kvalitetssikring av tilbudet, med 58 millioner kroner).

For strenge krav?

I kommunestyret forrige torsdag ble det antydet fra flere partier, både posisjon og opposisjon, at det kanskje var nødvendig å gå en ny runde for å se på om kravene til det nye helsesenteret har vært for strenge, og på den måten presset leieprisen for høyt. Blant annet har et krav om maks 1000 meters avstand til rådhuset automatisk diskvalifisert eieren av bygget på Børøya der Vesterålsklinikken tidligere ble drevet.

De folkevalgte vedtok å be rådmannen om en nærmere utredning av alternativet modulbasert nybygg, samt en samlet utredning om alternativer for nye lokaler.

Hva med vedlikehold?

Ettersom det var forventet at denne utredningen skulle være klar siste kommunestyremøte før sommeren, har ikke rådmannen hatt særlig med tid på seg med tanke på skrivefrister til møtene som saken må innom før kommunestyrets junimøte.

I tidligere sakspapirer har rådmannen vist til beregninger som viser at et modulbygg til 50 millioner kroner vil være rundt 65 millioner billigere i et 40-årsperspektiv enn å leie til den oppgitte prisen. Det har blitt stilt spørsmål ved om det er tatt høyde for vedlikeholdsbehov i dette regnestykket.

Det vises til at det bør beregnes minst 400 kroner per kvadratmeter årlig for å bevare byggets verdi. Ifølge rådmannen vil vedlikehold i denne størrelsesorden fremdeles bety cirka 50 millioner kroner i favør av eie fremfor å leie i 40 år (i alle fall til den årlige leieprisen på 2,33 millioner kroner som kommunen setter nybygget opp mot).

– Uansett gunstig å bygge selv

For kommunens bygg i dag brukes det imidlertid 130 kroner per kvadratmeter årlig på vedlikehold. Om dette gjelder også for helsehuset, vil det likevel bety 21 millioner kroner til fordel for nybygg.

– Valg av vedlikeholdsmodell kan kommunestyret ta stilling til senere. Det er likevel ikke tvil om at det er gunstig å drive verdibevarende vedlikehold. Uavhengig av hvilken modell en lander på, ser vi at det vil være økonomisk gunstig å bygge selv. Dersom en legger til grunn de to ovennevnte modeller, kan byggekostnad for eget bygg komme opp imellom 70–100 millioner, og det vil uansett være økonomisk gunstig å bygge selv, skriver rådmannen.

Det er altså ingen tvil om hva de folkevalgte anbefales å velge.