– Grunntonen i fakultetenes holdning til desentralisert utdanning er bekymringsverdig og innebærer en stor omlegging av universitets tilbud og rolle i Nordland. Dersom styret støtter innstillingen i saken, mener vi Nord universitet svikter sitt samfunnsoppdrag, heter det i brevet som er adressert til styret i Nord universitet og rektor Bjørn Olsen.

– Studiesteder ikke konsultert

I starten av neste uke er det styremøte i Nord universitet der blant annet en sak om foreløpig studieportefølje skal behandles.

– Først og fremst reagerer vi sterkt på fremgangsmåten i denne saken. Innstillingen fra fakultetet kommer etter våre opplysninger uten at studiestedene er konsultert eller har hatt mulighet til å bidra til underlagsmateriale. Dette svekker styrets beslutningsgrunnlag. Ordfører i Hadsel ble invitert til styremøtet først etter at saken er ferdigbehandlet, og uten at man ble gitt reell mulighet til å gi innspill som vertskommune- og region til så store endringer i studieporteføljen, lyder brevet signert av Aasvik og Remi Solberg (Ap), ordfører i Vestvågøy.

– Stort behov i årene framover

For studiestedet på Stokmarknes dreier det seg ifølge Aasvik først og fremst om sykepleierutdanningen.

– Som vertskommuner for studietilbud og sykehus, kan ikke Hadsel og Vestvågøy akseptere nullopptak de neste årene, slik innstillingen legger opp til. Vi har ekstremt god søkning med 262 søkere i år på opprinnelig 30 plasser, heter det i brevet.

Til VOL legger Aasvik til at mange av dem som tar denne utdanningen på Stokmarknes blir værende, i motsetning til byer som Bodø og Tromsø.

– Det er her dette med samfunnsansvar kommer inn. Det vi de neste årene være et enormt behov for helsefaglig kompetanse i kommunene, og da særlig i form av sykepleiere, sier hun.

– Vi ber om at dette brevet videreformidles til hele styret før styremøtet og at styret lytter til innspillene fra regionen. Videre ber vi om å få foretrede for hele styret i universitet på tirsdag 12. juni om morgenen, før styret behandler sak 67.