Det er et uhyre smalt felt paret har peilet seg inn på. Det kan samtidig vise seg å være en fordel. Med riktig markedsføring er nedslagsfeltet langt større enn bare Melbu.

Nesten ingen i nord

– Så vidt jeg vet er det ingen andre skomakere i hele Nordland. Det var en i Bodø, men jeg tror det er lagt ned nå. Det er mulig det finnes skomaker i Tromsø, men det er altså ikke mange av oss, påpeker Helene.

Om navnet lyder kjent er foreldrene fra Melbu begge to.

Staffan ble hun kjent med under utdanningen på Sveriges eneste skomakerskole i Övertorneå.

– Det er Staffan som har laget de flotte sekkene vi har vist fram i dag, så de tar jeg ikke æren for. Ellers gjør vi veldig mye sammen, forklarer Helene.

Staffan skyter inn:

– Vi må «bredde» oss, slik at vi får flere bein å stå på. Dermed må vi utforske hva vi kan tjene penger på.

Paret sto på stand under det store gjenbruksmarkedet ASVO arrangerte på Melbu i helgen. Alle som har vurdert å kjøpe håndlagde sko vet at kvalitet koster.

Bestilte håndlagde støvler

– Like fullt er det bare ti minutter siden den siste bestillingen kom inn til oss her på standen. Det var en som bestilte turstøvler. Det koster rundt 4.000 kroner.

– Dersom man ønsker randsydde sko og støvler må man regne med å betale mer, forklarer paret.

Det viktigste «enkeltproduktet» for skomakerne er reparasjon av skotøy.

– Som ledd i arbeidet med å få større bredde i virksomheten, har jeg lært meg å spinne og veve. Slik kan vi lage en rekke produkter på bestilling, forklarer Hjorth Iversen og Danielsson til avisen. Det er rundt regnet seks måneder siden paret slo seg ned, og i løpet av tiden har de blant annet opprettet kontakt med Fiskeriparken. Nå skal AS etableres, og et skikkelig navn innarbeides. Paret er mottakelige for gode forslag.

– Vi håper å ha offisiell åpning under Sommer-Melbu, sier Hjorth Iversen og Danielsson.