Det er gjort ved at en har finansiert en stilling til å ta deler av renholdet, samt ordne mat til møter, konferanser og kulturarrangementer.

Har ikke skriftlig avtale

Per i dag er det personell fra rengjøringsfirmaet AKG som står for renholdet i kulturhuset. Det er ifølge kulturhuset ikke skriftlig avtale, og derfor må renholdet ut på anbud.

Oppgavene består av både faste og variable oppgaver.

– Vår erfaring er at det er viktig å ha faste renholdere på de faste daglige rutineoppgavene, skriver daglig leder i sin innstilling i forkant av styremøtet i neste uke.

Ønsker fast ansatt

Derfor er det utarbeidet et anbud hvor det er fokus på de faste oppgavene. Kulturhuset selv har valgt å overta ansvaret for vask av alle hotellrom, storsalen, lillesalen, to møterom, backstage, garderobe og kinokiosk.

Mye å spare

Det er områder hvor frekvensen av vask er variabel gjennom hele året. Det er forventet å kunne spare inn 250.000 kroner gjennom året ved denne omleggingen.

– Vi har behov for fleksibilitet med hensyn til de arbeidsoppgaver som skal gjøres av våre egne ansatte. Variabel vask kan lettere planlegges fra uke til uke, og vi kan benytte ledig kapasitet til å gjøre oppgaver som matlaging og servering til kurs, konferanser og kulturarrangementer.

Mer konkurranserustet

– Ved å ansette en som kan delta i disse arbeidsoppgavene, vil vi styrke våre muligheter til å kunne påta oss arrangementer som også krever servering, heter det i de forberedende papirer til styremøtet i kulturhuset.

Det er forventet at ny kontrakt på renhold kan tre i kraft fra første september i høst. Inntil da utlyser Hurtigrutens Hus stilling som vasker og kantinemedarbeider fram til fast ansettelse er på plass. Oppdraget som er utlyst innbefatter lokaler i fire etasjer. Kontrakten som er utlyst er, som man forstår, på deler av bygget. De faste arealer i kontrakten er på 1223 kvadratmeter. Kontrakten har en verdi på 350.000 kroner, og gjelder for en periode på to år, ifølge anbudspapirene.

Uten trekantbygg bedres økonomien

Kapitalkostnaden på Trekantbygget ble ikke dekt av leieinntektene.

Nå er Fiskeriparken ute av bygget, som på grunn av museumsplanene er overført til kommunen.

Trekantbygget ble første januar i år overført til kommunen. Bygget er verdsatt til 25 millioner kroner, og er del av det Hadsel kommune legger i potten for å ha sikret nybygg og dermed storsatsing på nytt vernebygg og museum for Hurtigruten.

Leieinntektene foretaket har hatt på bygget har vært lavere enn kapitalkostnadene på bygget. Dermed vil overføringen fra kulturhuset styrke økonomien i foretaket inneværende år. Kulturhuset betjener en langsiktig lånegjeld, som ved årsskiftet var 89.394.540,- til Kommunalbanken. I tillegg gjenstår det en selgerkreditt til selskapet Bernhard Wedding AS på 40.750.000 kroner.

Kulturhuset har gjennom 2017 investert penger i kjelleren på huset til ny ungdomsklubb. Prosjektet er gjennomført av Hadsel kommune, og kostnadsført der. Overgangen mellom hovedbygg og trekantbygg ble i slutten av fjoråret klargjort for ombygging til musikkskole. Også dette prosjektet er gjennomført av kommunen og kostnadsført der.

Omsatte for 898.553,-

Kinokiosken ved Kulturhuset omsatte alene for nærmere 900.000 kroner.

Blant tallene som er gjengitt i årsberetningen for Hurtigrutens Hus kan det være verdt å merke seg at kinokiosken omsatte varer for veldig mye penger. 37 prosent av de besøkende på kino og kulturarrangementer har handlet i kiosken under sitt besøk i huset.

Foretakets primæroppgave er å tilby lokaler for høyere utdanning på Stokmarknes, og legge til rette for kulturaktiviteter i Hadsel kommune. Foretakets formål er å eie og drive kulturhus og lokaler for studiesenter i Hadsel kommune, heter det i årsberetningen. Utleie av hotellfløy økte betydelig i 2017. Sykehuset leier fast åtte rom. På sommeren er utleien større.