Det viser den årlige rapporten fra Havforskningsinstituttet, som i dag publiserte tall for Fjordfjord-elva, Buksnes-vassdraget, Åse-elva og Roksdals-vassdraget (Å-elva med tilhørende).

Det ble ikke funnet en rømt oppdrettslaks i noen av disse elvene.

Telles

Forfjordelva er dekket med drivtelling (forskere driver ned elva og gjør observasjoner). Det ble observert 46 laks. Alle ble bedømt til å være villaks.

Heller ikke i Buksnesvassdraget ble det observert rømt oppdrettslaks. Av 72 kontrollerte laks, ble det ikke funnet noen oppdrettslaks. I alt ble det fisket 436 laks.

Åseelva står oppført med null oppdrettslaks. Resultatene fra stamfisket ligger til grunn. Av seks fisk tatt til «stamfisk» fant de ingen oppdrettslaks. Stamfiske vil si at man fisker laks og venter til den blir kjønnsmoden, så blir rogn og melke tatt ut av laksen og brukt til kultivering av vassdraget.

Vesterålens største laksevassdrag er Roksdalsvassdraget. I fjor ble det meldt om en samlet fangst på 655 laks i vassdraget. Av disse ble det sendt inn 119 skjellprøver. Av disse ble det ikke funnet en eneste oppdrettslaks. Det ble også utført et høstfiske med garn tett oppunder gytetiden i oktober. Da ble det fanget 147 laks. 145 ble vurdert til å være villaks, og to laks ble klassifisert som «ikke lesbar».

Mindre rømt laks

Havforskningsinstituttet slår fast at det er funnet mindre rømt oppdrettslaks i elevene. Færre elever bedømmes til å ha høyt innslag av rømt laks. Av 197 vassdrag bedømmer havforskerne at 154 har lavt til moderat innslag av rømt oppdrettslaks.

165 elver (84%) ble vurdert til å ha lavt til moderat innslag av rømt oppdrettslaks.

15 elver (8%) ble vurdert til å ha høyt innslag.

17 (9%) elver ble vurdert til at man ikke kunne si om innslaget var over eller under.

I 2017, som tidligere år, er innslagene av rømt laks ulikt fordelt langs kysten. Hordaland hadde også i år flest elver med høyt innslag av rømt oppdrettsfisk, mens kysten fra Oslofjorden til og med Rogaland hadde svært lave innslag..

Ønsker mer

Havforskerne ønsker at sportsfiskerne er flinkere til å sende inn skjellprøver av fangst.

-Helst ønsker vi skjellprøver av all fangst. Mange steder får vi nok prøver til at vi har et statistisk godt materiale, men vi håper at fiskerne kan sende inn enda mer, sier Olav Moberg, som har jobbet med rapporten.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at VOLs ansvarlige redaktør er nærstående til en av lakseoppdretterne i Vesterålen.