En av sakene som skal behandles er foreløpig studieportefølje for Nord Universitetet 2019-2020. Her er det foreslått at det ikke skal lyses ut samlingsbasert bachelor i sykepleie for Salten, Helgeland, og Vesterålen i 2019-2020.

Det betyr at det ikke vil være opptak i samlingsbasert sykepleie i Vesterålen eller i Vestvågøy før tidligst i 2021.

Dette skapte i helga sterke reaksjoner og fredag krevde Aasvik og Solberg at saken ble utsatt og ikke behandlet før styret i Nord Universitetet møtes på Stokmarknes på tirsdag - dette for at de to skulle få lagt frem sin sak.

Mandag og tirsdag har Nord Universitet styremøte. Mandag møtes de i Bodø og tirsdag kommer de til Stokmarknes og fortsetter styremøtet der.

Klokken 09:00 skal Aasvik og Solberg møte styret og legge frem sine synspunkter for styret.

– Styret og rektor vil møte ordfører Siv Dagny Aasvik på Stokmarknes i morgen kl 09. Saken om studieportefølje er utsatt til etter dette, får VOL opplyst fra Nord Universitetet.

Aasvik er særs fornøyd med dette.

– Vi er veldig glade for at vi får denne muligheten og at styret er opptatt av å ha en god dialog med vertskommunene, sier Aasvik, etter at det ble bekreftet at de får møte styret før behandlinga på tirsdag. Detaljene om hva hun og Solberg skal legge frem, vil hun ikke informere om på forhånd.

Endringer

Hovedårsaken til at det foreslås å sløyfe samlingsbaser bachelor er nye retningslinjer og et stort press på praksisplasser. Det å kutte ned på antallet studerende har dermed et utgangspunkt i dette opplyses det i styrepapirene i forknt av behandlingen tirsdag.

I tillegg så er det slik at fakultet for sykepleie og helsevitenskap  fram til 2022 skal gjøre det største kompetanseløftet innen første- og toppstillingskompetanse ved universitetet.

Det kommer i tillegg nye nasjonale retningslinjer for grunnutdanningene i helse og sosialfag. For fakultetet vil det innebære nye studieplaner for sykepleie og vernepleie i 2020, og for farmasi fra 2021. De nye retningslinjene vil gi utdanningene selv, tjenestene og sektormyndighetene økt innflytelse på det faglige innholdet og mulighet til å utvikle institusjonsbaserte utdanningsprofiler, kommer det frem i styrepapirene for behandlingen av saken.

Fakultetet oppnevner nå arbeidsgrupper, som i samråd med kommune- og spesialisthelsetjenestene, skal stå for utviklingsarbeid og ferdigstillelse av de nye studieplanene. Fakultet gjør derfor ingen endringer på bachelorstudiene i sykepleie heltid, vernepleie og farmasi i 2019. Det planlegges heller ikke igangsetting av deltidstudier for Bachelor vernepleie og farmasi før fakultetet har fått etablert nye studieplaner for heltidsstudiene.

«Grundige vurderinger»

I en begrunnelse for hvorfor man derfor ikke ønsker å tilby samlingsbasert bachelor i sykepleie ved Helgeland, Salten og Vesterålen, heter det er gjort ut fra et behov for å jobbe mere med kvaliteten på studiet og et stort press på fagressursene.

«Et eventuelt nytt tilbud om deltidsstudier i sykepleie, vil kreve grundige vurderinger og analyser etter innføring av ny studieplan.»