Da forsvarsministeren besøkte Andøy sist, 27. november i fjor, fikk han kritikk for å ha satt av for lite tid. Han lovet da å komme tilbake for å møte ansatte ved flystasjonen, tillitsvalgte og folket i Andøy.

Kommer 19. juni

I april ble det kjent at han kommer til Andøy 19. juni. Andøyposten sendte da en henvendelse til forsvarsdepartementet med spørsmål om ministeren ville delta i et folkemøte arrangert av Andøyposten og VOL. For 14 dager siden kom svaret; Forsvarsministeren stiller.

I Folkets Hus

Folkemøtet vil bli holdt i Folkets Hus på Andenes, og vil også bli streamet åpent på VOL

Dørene vil åpne klokken 15.00 og det vil bli et kulturelt innslag før selve folkemøtet starter klokken 15.30 med et kort innlegg fra forsvarsministeren.

Debatt med Solsvik

Etter det vil det bli en halvtimes debatt mellom forsvarsministeren og ordfører Jonni Helge Solsvik. Moderator vil være Andøyposten og VOLs redaktør Geir Bjørn Nilsen.

Fra 16.10 til 16.45 vil forsvarsministeren svare på spørsmål fra publikum i salen.

– Vi håper at det kommer godt med folk til denne seansen. Dette blir det første møtet folket kommer til å få med forsvarsministeren etter at Stortinget fattet beslutningen om å flytte overvåkingsflyene til Evenes, sier Geir Bjørn Nilsen, ansvarlig redaktør i Andøyposten.

Korte spørsmål

Ministerens program er temmelig tett under besøket på Andøya.

– Men vi har blokket ut en drøy halvtime der folket får stille spørsmål. Erfaringsmessig vet vi at mange ønsker å begrunne spørsmålene. Hvis alle gjør det, blir det få som får lov til å spørre. Jeg håper derfor at spørsmålsstillerne kan stille korte spørsmål, sier Nilsen.

- Viktig å møte de berørte

Vi har også spurt Bakke-Jensen om hva han tenker om å komme til Andøya og møte ansatte ved flystasjonen, nå etter at Stortinget, igjen, har bekreftet at MPA-virksomheten skal flyttes til Evenes.

– Jeg ser frem til å komme tilbake til Andøy. Helt siden jeg tiltrådte som forsvarsminister har personellet som berøres av omstillingene i Forsvaret vært høyt på min agenda. Omstilling er alltid vanskelig, særlig når de er som omgripende som for personellet på Andøya. Avdelingene her har løst krevende oppdrag på en forbilledlig måte, og det har de fortsatt med også mens usikkerheten har vært stor. Jeg har den største respekt for fagfolkene, offiserene, spesialistene og mannskapene som hver dag gjør sitt ytterste for å bidra til vår sikkerhet og suverenitet, sier Bakke-Jensen.

– Hvordan blir det å møte folket på Andøya ansikt til ansikt?

– Personellet som berøres av krevende omstillinger fortjener respekt og anerkjennelse, særlig for den jobben de har gjort og fortsetter å gjøre også under omstillingsprosessen. Jeg ser frem til å møte dem igjen, og vil forsikre dem om at vi gjør det som står i vår makt for å gjøre belastningen så liten som mulig. Å øke Forsvarets operative evne, samtidig som det gjøres økonomisk bærekraftig på sikt, krever harde prioriteringer. For meg er det viktig å møte de som berøres av disse prioriteringene, gjøre rede for bakgrunnen og lytte til bekymringene deres. Nå er det viktig for alle å se fremover og jobbe sammen for å legge til rette for mulighetene som ligger i dette flotte stedet, sier forsvarsministeren.