Museum Nord vedtok i et styremøte 5. juni at de øker sin andel til vernebygg over MS "Finnmarken" på Stokmarknes med 20 millioner kroner.

– Museum Nord anser det som svært viktig at opprinnelig konsept for Hurtigrutemuseet blir fulgt, da attraksjonen i bygg og utstillinger skal være bærende i et fremtidig driftsperspektiv Museum Nord øker husleien i det nye Hurtigrutemuseet med inntil 1 million kr per år (svarer til 20 mill kroner økt låneramme, 50 prosent av lånebehovet, heter det i et vedtak i styremøtet i Museum Nord 5. juni.

Det er dog noen forutsetninger:

• Hadsel kommune garanterer for fullfinansiering av prosjektet som tilsier 20 millioner kroner (ekstra lån på 40 mill)

• Det etableres et eget eierselskap (AS) for bygg og samlinger. Selskapet skal stå som eier og sikre drift og utvikling av attraksjonen Hurtigrutemuseet, etter samme modell som Lofotr AS.

• Eierselskapet skal inngå egen avtale med Museum Nord om utleie av bygget.

• Øvrige tilskudd og sponsorbidrag som partene arbeider med, kommer fortrinnsvis til fratrekk på økt låneramme. Samtlige parter plikter å følge opp dette arbeidet kontinuerlig. Innsamlede midler innrettes på en slik måte at det kan oppnås tilskudd fra gaveforsterkningsfondet

I et punkt to kommer det frem at en annen forutsetning er at styret gir administrasjonen fullmakt til å fremforhandle fremlagte samarbeidsavtale mellom Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum, Hadsel kommune og Museum Nord innenfor angitte forutsetninger i pkt 1.

Det var Bladet Vesterålen som omtalte styrevedtaket først.

– Må vurderes

Verken økonomisjef Tommy Løveng Hansen eller rådmann Ola Morten Teigen svarte på våre henvendelser om temaet tirsdag formiddag. Varaordfører og fylkestingsrepresentant for Senterpartiet, Kurt Jenssen, sier følgende da vi når han midt i hektisk møtevirksomhet på fylkestinget:

– Jeg har ikke fått satt meg inn i saken og ei heller fått snakket med de andre i posisjonen. Det vi er nødt til å gjøre er å ha ei grundig vurdering. Det er en gledelig nyhet at Museum Nord fatter vedtaket, men før vi kan si noe, å vi vurdere veien videre, sier han.

Siv Dagny Aasvik sier følgende:

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette, før jeg vet nærmere hva Museum Nords forslag innebærer. Administrasjonen jobber med å legge frem sak til kommunestyret om dette, jeg avventer til saken er fremlagt.