Striden om Kjærlighetshaugen på Myre ruller videre, slik den har gjort i lengre tid.

Utbygger Atle Hansen ønsker å bygge leiligheter og småbåtanlegg i det som er et av få gjenværende friluftsområder langs sjøkanten på nordsiden av Myre havn. Det har beboere i området protestert på.  Samtidig er Øksnes kommune i gang med regulering av vei i området.

Nå har Jørn Martinussen og Hans Kristian Hansen (uavhengige representanter) sammen med Ken Ivan Reinholdtsen (Frp) bedt om lovlighetskontroll.

Bevarer deler av friområdet

Utbygger har hyret tidligere Sortland-rådmann Rolf Lossius i Alpha consult som konsulent. Lossius har sendt skriv til kommunen med et privat reguleringsforslag, der man nå ber om at kommunen nå fatter endelig vedtak og vedtar Kjærlighetshaugen detaljregulering. Dette vil medføre at man vil få tillatelse til å bygge innenfor 100-metersbeltet langs sjøen.

Ifølge skrivet fra Lossius vil reguleringsforslaget legger til rette for å bevare den mest sentrale delen av friområdet.

– Dette vil være et område med fri ferdsel, og vil få en lettere adkomst etter utbygging gjennom vei til planlagt småbåtanlegg.  Reguleringsplanen for Kjærlighetshaugen er tilpasset opp mot kommunens regulering av ny vei i området. Realisering av ny vei, vil heve kvaliteten i området, og vil sikre bedre adkomst for gang- og sykkel i området, skriver han.

– Utviklingen kan ikke vente

Den gjeldende planen for området er fra 1976, og Øksnes kommune har planlagt igangsetting ny arealplan, men dette arbeide er ikke startet.  Lossius argumenterer med at det kan ta to til tre år til reguleringsplanen er vedtatt, og mener utviklingen av Myre sentrum ikke kan settes på vent i påvente av ny arealplan for Øksnes kommune.

– Foreslått regulering på Kjærlighetshaugen vil være i tråd med den utvikling som vi nå ser på Myre, med stor aktivitet med nye boliger som omsettes raskt. Dette synliggjør behovet for nye boliger som er sentrumsnært, sier Lossius.

Han har laget et Alternativt forslag til vedtak:

1.Øksnes kommune vedtar Kjærlighetshaugen detaljregulering 2016003.  2. Vedtaket er fattet med hjemmel i Plan- og Bygningsloven §§ 12-3, 12-10 og 12-12.  3. Frist for å klage er 3 uker jf. Forvaltningslovens §§ 28 og 29.

– Ikke tillatt med møte utenfor møtet

Det er utvalgsleder i teknisk hovedutvalg, Torgeir Larsen som har sendt eposten med Alpha Konsultant sitt innspill til medlemmene i teknisk hovedutvalg.

– Videresender innspill til vedtak i reguleringssak Kjærlighetshaugen. Rolf M. Lossius står på vegne av Atle Hansen til disposisjon for spørsmål om innspillet, skriver Larsen.

Jørn Martinussen (Uavhengig representant) oppdaget epostene på kommunens postliste, og påpeker at behandlingen det er lagt opp til med vedlagte eposter mellom medlemmene i teknisk hovedutvalg ikke er i henhold til saksbehandlingsregler.

Han har bedt om en lovlighetskontroll, sammen med fristilt representant Hans Kristian Hansen og Ken Ivan Reinholdsten (Frp) har han krevd lovlighetskontroll av habiliteten til Inge Nilsen og til teknisk hovedutvalg.

Inngår i vurderingen

Jørn Martinussen viser til kommunelovens paragraf 30, og skriver dette:

• Folkevalgte organer skal behandle sine saker og treffe sine vedtak i møter.

• Når en sak skal avgjøres av annet organ enn kommunestyret, kan lederen for organet beslutte saken tatt opp til behandling ved fjernmøte eller ved skriftlig saksbehandling. Dette kan likevel bare gjøres når det er påkrevd å få avgjort saken før neste møte, og det enten ikke er tid til å kalle sammen til ekstraordinært møte, eller saken ikke er så viktig at dette må anses nødvendig.

• I tillegg skal det føres møtebok over forhandlingene i alle folkevalgte organer.

Han ber om at e-postene med vedlegg legges ved lovlighetskontrollens dokumenter, og inngår i vurderingen av utvalgets habilitet.

Betenkeligheter

– For meg virker som hele hovedutvalget løper Atle Hansen sitt ærend. Hvor er objektiviteten i saksbehandlinga når den som er part i saken blir konsultert? Det er mange betenkeligheter knytta til dette, sier Jørn Martinussen.

Han synes også det er spesielt at det legges opp til et forslag til vedtak i innspillet.

– Vanligvis den som står ansvarlig saksbehandlinga rådmann eller den hun delegerer dette til. Så dette blir spesielt, sier Martinussen.

Han peker på at det er fastlagte regler for fjernmøter, og at om disse ikke følges, er det saksbehandlingsfeil.

– Når vi har krevd lovlighetskontroll utvalgsmedlemmet og hovedutvalget. Dette er med bygge opp antakelsen hele hovedutvalget inhabil knytta til saken sentrum 5-1 og rekkefølgebestemmelsen, sier han.