I slutten av januar 2017 skulle politiet pågripe vesterålingen på en adresse i regionen, men mannen ønsket ikke å bli med politiet og motsatte seg pågripelsen.

Det var tre politibetjenter til stede under pågripelsen. Disse ble utsatt for det politiet mener er straffbare kommentarer og trusler. To måneder var mannen igjen involvert i en hendelse der han truet politiet med drapstrusler.

Mesteparten av tiltalen dreier som om forholdet som fant sted i januar. Vedkommende var da hjemme hos sin mor. Han skal ha vært sterkt ruset og aggressiv og utførte skadeverk i leiligheten. Moren ville ikke ha ham der og tilkalte politiet.

Brukte pepperspray

En kvinnelig politibetjent, som var vitne i saken, forklarte i retten at den tiltalte var aggressiv og nektet å samarbeide med politiet. Det endte med at politiet tok vedkommende ut av leiligheten.

– Vi prøvde å få kontroll på ham. Han ropte og skreik, og stritta imot. Vi prøvde å få på ham håndjern, men klarte det ikke. Han nektet å ta hendene bak på ryggen. Etter å ha prøvd en stund, bestemte jeg meg for å bruke pepperspray og ropte pepper, pepper, slik at han skulle forstå det, fortalte politibetjenten, og la til at siden kollegaen ikke klarte å snu seg vekk tide, fikk han også pepperspray på seg. Jeg måtte ligge delvis opp på tiltalte, mens makkeren min ikke helt så hva han gjorde. Jeg ble delvis liggende opp på ham, med kneet. Etter hvert fikk jeg løst ut armen hans, men kjente da at jeg fikk vondt i låret og oppdaget at tiltalte hadde bitt meg, sa hun i sin forklaring.

Ble mer truende

De kjørte etter hvert til det lokale lensmannskontoret med tiltalte, der han fikk skylt ut peppersprayen av øynene. Mannen hisset seg opp og sa mye stygt rettet mot den ene politibetjenten og lensmannskontoret. Han fremsto såpass truende at han ble lagt i bakken. Etter hvert ble det besluttet at mannen skulle kjøres til arresten på Sortland.

– Vi stoppet flere ganger siden han var veldig aggressiv og kom med drapstrusler. Han prøvde å rive ned lysholderen i celledelen av bilen. Vi ga beskjed om at han måtte roe seg, eller så måtte vi bruke pepperspray igjen, men han roet seg ikke ned og han ble pepret på nytt, fortalte den kvinnelige politibetjenten i sin forklaring.

– Ekle trusler

Tiltalte ble satt inn i arresten på Sortland, mens den kvinnelige politibetjenten oppsøkte legevakten for å sjekke bittet. Hun fortalte i retten at hun ikke har fått skader som følge av bittet, men at det er fortsatt er godt synlig halvannet år etter hendelsen fant sted.

Makkeren til kvinnen i den nevnte situasjonen ovenfor, sto også på vitnelisten. Han syntes at drapstruslene var ekle og sa at det svært mange av dem.

– Tiltalte sa også at han skulle ta meg når jeg minst ventet det. Jeg syntes det var ubehagelig å høre og hadde ingen grunn til å tro at han ikke mente det han sa. Han var veldig ustabil og kunne være rolig, for så å bli tilsvarende vanskelig, sa politibetjenten.

Husker lite

I sin forklaring sa tiltalte at han bare husket deler av arrestasjonen i januar i 2017.

– Det hadde vært munnhoggeri mellom meg og politibetjenten. Jeg ble lagt i bakken og fikk slått lufta ut av meg. Da la jeg armene under, for å fylle luft i lungene. Jeg fikk panikk, men husker ikke hva jeg sa eller gjorde. Jeg husker ingenting fra bittet eller turen til Sortland. Jeg går ut fra at de snakker sant når det gjelder hendelsesforløpet og tror ikke at politiet lyver, sa han blant annet i sin forklaring.

Medsin og hasj

– Jeg har rusa meg en del på hasj, og har også tatt medisiner, inkludert angstmedisin. Da hender det at jeg ikke husker noe. Jeg har lett for å renne over og kan bli stygg i munnen. Men selv om jeg ruser meg, holder jeg ikke på med noe kriminelt, sa tiltalte i retten.

Han ga også uttrykk for at truslene kan ha blitt uttalt i rus, men at han ikke har noe videre minne om situasjon. På spørsmål om hva han synes om hendelsene i forbindelse med truslene og bitingen, sa han:

– Jeg synes det flaut og unødvendig.

Vil bli rusfri

Mannen var ærlig på at han først og fremst ønsket å bli rusfri etter flere år som rusmisbruker.

– Målet mitt er å bli rusfri og å komme meg ovenpå. Det er tøft å ruse seg, sa han.

Ett av vitnene i retten, en ruskonsulent som hadde god kjennskap til tiltalte, sa blant annet at hun har med på å følge ham opp, i en annen norsk by der han nå er bosatt. Vedkommende sa at mannen jobber med å få et stabilt liv og legges inn for behandling i løpet av høsten. Han ble også beskrevet som en høflig og rolig person, men som hadde utfordringer med å ta kontakt med andre når han trengte hjelp.

Den tiltalte innrømmet for øvrig straffskyld på alle punktene han var tiltalt for.

– Alvorlige forhold

Sakens advokater, aktor Kai Rønning-Nyvold og forsvarer Hanne-Elise Skare, var uenige i hva som bør være riktig straffeutmåling i saken. Politiadvokat Rønning-Nyvold, sa i sin prosedyre at det er snakk om en alvorlige forhold uavhengig av at vedkommende var ruset og ikke husker mye fra hendelsene.

– Vedkommende var ruset ved alle tilfellene, men det har ingen betydning for retten, for han må vurderes som en edru mann. Bittet er forsettlig. Motivasjonen for å bite var nok noe annet enn panikk, men ble gjort bevisst for å hindre at han skille påsettes håndjern. Truslene han fremsetter er forsettlige. De blir gjentatt flere ganger og vi har fått høre at selv erfarne tjenestefolk synes det er ekkelt med slike trusler. Tiltalte har også oppbevart hasj til eget bruk, som også er forsettlig. I tillegg har han utøvd skadeverk ved å ødelegge av vindusvisker og lys. Både subjektive og objektive straffevilkår er oppfylt, og han skal straffes for overtredelsene i tiltalebeslutningen, sa blant annet Rønning-Nyvold i sin prosedyre.

Betinget fengsel

At det var formålstjenlig at tiltalte skal følges opp og behandles for sine rusproblemer, syns aktor var positivt, men mente samtidig at det er naturlig med fengselsstraff for forholdene.

– Tiltalte har erkjent straffeskyld, som fører til en strafferabatt. Men i utgangspunktet mener vi at straffen bør være på 36 dages betinget fengsel, fordi det er snakk om skjerpende momenter som skjer over tid, Rønning-Nyvold.

– Helt annen person

Forsvarer Hanne Elise Skare, mente derimot at tiltalte burde få en noe mildere straff. Hun hadde noen bemerkninger som hun ba retten merke seg.

– Jeg vil at retten merker seg at den ene politibetjenten har uttalt at tiltalte var en helt annen person når han var ruset sammenlignet med hvordan han er til vanlig. Han var i en spesiell russituasjon da tilfellene skjedde og husker ikke vesentlige deler av situasjonen, sa hun.

Problematisk håndtering

Skare mente også at håndteringen av tiltalte på vei til Sortland, ikke var optimal.

– Håndteringen av situasjonen var et valg. At han i en slik russituasjon ble sittende i politibilen over en forholdsvis lang kjørestrekning, er en forklaring på hvorfor ting dro seg til. Det er ikke en optimal håndtering av en person i rusmodus, sa Skare blant annet i sin prosedyre.

Når det gjelder tiltalen for oppbevaring av narkotika, mener hun den er i randsonen og  at et slikt forhold normalt sett hadde blitt en enkel bot.

– Det var beskjedent i forhold til saken, sa hun.

Skare konkluderte med at samfunnsstraff vil være en riktig straffeutmåling i saken.