Onsdag inviterte fiskeriminister Per Sandberg til folkemøte i Svolvær for å få innspill til arbeidet med det nye kvotesystemet for kystfiskeflåten.

Han varsler en stortingsmelding sent i år, og forventer en avgjørelse i Stortinget våren 2019. Sandberg har tatt utgangspunkt i forslagene fra Eidesen-utvalget, og har plukket ut de områdene der Eidesen-utvalget er enstemmig:

• Årlige deltakeradganger bør erstattes med fisketillatelser.

FOLKEMØTE Fra onsdagens folkemøte i Svolvær om det nye kvotesystemet for fiskeflåten. Foto: Geir Bjørn Nilsen

• Sandberg vil gi faste kvoteandeler til båtene, som vises i en fisketillatelse. I dag fordeles kvotene til grupper først, og så til fartøyene. Sandberg vil at kvotene skal gå rett til fartøyene, og vises i fisketillatelsen.

• En Ekstrakvoteordning bør erstatte alle andre ordninger, eksempelvis kvotebonus til levendelagring, ferskfiskekvoteordning, kystfiskekvote og distriktskvote.

• Rekruttering bør skje gjennom rettede tiltak, ikke gjennom nye fisketillatelser. -Rekruttering er et godt eksempel på formål hvor kvotebonus gjennom ekstrakvoteordningen kan brukes, sier Sandberg.

• Sandberg vil ha en Kvoteutvekslingsordning.  Det skal være mulig å leie ut deler av fartøyets kvoter innenfor kvoteåret.  Ordningen skal gjelde aktive fiskere.

- Jeg vil ikke legge til rette for at noen ligger på senga og tjener penger på å leie ut kvoter som staten tildeler, sa Sandberg.

– Kvoteleie skal ikke endre kvotefordelingene mellom grupper, sa Sandberg, som også varslet en rekke andre begrensninger.

• Sandberg vil også opprette en markedsplass der kvoteutvekslingen kan foregå. Ut- og innleie skal kunne gjennomføres hele året med lave transaksjonskostnader, for eksempel via en app.

• Sandberg ønsker å avskaffe samfiskeordningen.

Riset bak speilet

Det siste var det eneste som spesifikt gjelder sjarkene, som Sandberg holder høring om nå. I høringsnotat som debatteres pekes det på at mange av dem som bruker samfiskeordningen har nær null fangst på ett av fartøyene. Sandberg hevdet derfor at valget står mellom en ordning der det tillates kvotehandel (strukturering) eller en næringsfinansiert kondemneringsordning. Bakgrunnen er at mange av de fartøyene som brukes til samfiske ikke er utrustet for å drive fiske, slik lovverket krever. Samfiske er en skjult ordning med kvotehandel, men uten at det stilles krav om at fartøy tas ut av fiske.

Kontroversene

Ut over å signalisere sterk motstand mot samfiskeordningen, kom Sandberg ikke med signaler om hva som skal skje med de mest kontroversielle forslagene som Eidesen-utvalget har foreslått:

SJARKFLÅTEN Dette er den norske sjarkflåten i tall.

• Han sa ingenting om at han vil innføre et forslag om kvotehandel for sjarkene.

• Han sa ingenting om at det skal innføres en ressursrenteskatt for fiskerne.

• Han sa ingenting om hva som skal skje med kjøpte kvoter når kjøpsperioden utløper.