Sandberg er åpenbart irritert over at Senterpartiet mener at fiskeriministeren har konkludert i spørsmålet om det skal bli lov å selge fiskekvoter også for de minste båtene. I disse dager holder han folkemøter.

Fiskeriminister, Per Sandberg, folkemøte Svolvær juni 2019 Foto: Geir Bjørn Nilsen

Onsdag møtte i underkant av 50 mennesker opp på et folkemøte i Svolvær. Kystfisker Tom Tobiassen fra Bø, Rolf Guttorm Kristoffersen fra Øksnes og Knut Roald Holmøy fra Sortland var blant dem som var til stede i salen. Det samme var Børge Holm, som representerte fiskeri- og fiskeindustribedrifter fra Øksnes. I dag – torsdag – har Sandberg folkemøte i Ålesund.

Opphetet

Stemningen i salen var god, og de som hadde forventet et kraftig opprør mot Sandberg ble skuffet. Sandberg på sin side var veldig lite konfronterende i møtet med publikum og høstet både ros og ris underveis. Miljøet rundt Norges Kystfiskarlag og fiskebloggeren Lena Amalie Hamnes advarte Sandberg mot kvotehandel for sjarkflåten, men det kom også klare anbefalinger fra fiskarhold om at kvotehandel måtte tillates. Sandberg la vekt på å fortelle at han ikke har konkludert. Etter at det offisielle møtet var over, møtte Sandberg pressen. Da langet han ut mot Senterpartiet.

Lena Amalie Hamnes Foto: Geir Bjørn Nilsen

Uredelige

– Det som er viktig for meg er å slå tilbake mot dem som allerede har slått fast at jeg har konkludert og at vil ha full strukturering for alle båter under 11 meter. Det er noen som forsøker å etablere det bildet på inn- og ut-pust gjennom kronikker, leserbrev og debatter. La meg si det rett ut: Senterpartiet er totalt uredelig når de driver på denne måten. De kan forholde seg til det som er demokratiske kjøreregler. Sp rir kysten opp og ned og slår fast dommedag før man i det hele tatt har skrevet en setning. Dette er uredelig. De melder seg helt ut av debatten. Dessverre, sa Sandberg til VOL.

Tidlig ut

Sandberg har tidligere gått ut mot stortingsrepresentant Geir Iversen, Sp, Finnmark som i en kronikk skrev: «Vi i Senterpartiet reagerer med vantro og forferdelse over statsråd Sandbergs forslag om kjøp og salg av kvoter som er tilhørende den minste flåten av sjarker – dvs. forslaget om strukturering i flåten under 11 meter.»

Sandberg tok raskt til motmæle i et svar til Iversen.

I dag sier Iversen til VOL at han kanskje var litt tidlig ute med å trekke denne konklusjonen.

– Jeg reagerte etter å ha lest en NTB-melding om dette, og jeg må også påpeke at dette ikke er første gangen det kommer forslag om kvotehandel (strukturering) for de minste båtene. Vi så konsekvensene da det ble innført kvotehandel for båtene mellom 11 og 15 meter. Den statistikken er ikke lystig lesing. Iversen peker at særlig Nord-Troms og Finnmark er avhengig av de minste båtene.

– Kvotehandel for båter mellom 11 og 15 ble innført av fiskeriminister Helga Pedersen og støttet av Senterpartiet. Var beslutningen feil?

– Etter min mening var den beslutningen et feilgrep. Beslutningen ble tatt i en tid da Senterpartiet ikke hadde fiskeripolitisk talsperson, påpeker Iversen.

Han sier at han håper at Sandberg lander på et standpunkt der han sier nei til kvotehandel, men om det motsatte skulle skje er han klar for en fiskeripolitisk fight med regjeringen.

Sjarkene i Norge