Det viser ferske tall fra NAV. Økningen gjelder legemeldt sykefravær. Samlet var sykefraværet i Bø på 8,3 prosent i første kvartal. Bare fire kommuner i Nordland, Ballangen (10,2%), Vega (8,5%), Tysfjord (8,5%) og Tjeldsund 8,4%), hadde høyere sykefravær enn Bø i første kvartal.

Rådmann Gundar Jakobsen i Bø kommune sier til VOL at han ikke kjenner til noe spesielt som kan forklare økningen for Bø. Han sier at det kommunale sykefraværet har gått litt opp, spesielt innen omsorgssektoren.

– Det kan være mange årsaker til at folk er syke, medisinske årsaker, psykiske årsaker og arbeidsmiljø. Som kommune prøver vi å jobbe med dette, spesielt innen helse- og omsorgssektoren for om mulig påvirke fraværet, sier Jakobsen.

Sykefraværsstatistikken gjelder både for privat og offentlig sektor. Sykefraværet i Bø har over år vært høyere enn i de øvrige kommunene i Vesterålen. I 2014 var sykefraværet i Bø i første kvartal 7,1 prosent, året etter 7,8 prosent, i 2016 7,4 prosent og i 2017 var tallene særlig lave. Da var det legemeldte sykefraværet 6,9 prosent. I år hoppet det altså opp til 8,3 prosent, som er en økning på 20,1 prosent.

Lavt i Andøy

I den andre enden av skalaen, ligger Andøy kommune, som over år har hatt lavt legemeldt sykefravær i Vesterålen. I første kvartal i år er det registrert et fravær på 5,5 prosent. Til sammenligning har Herøy lavest fravær i Nordland i første kvartal med 4,0 prosent.

– Forklaringen på hvorfor Andøy har lavt sykefravær er sannsynligvis sammensatt. Når det gjelder det kommunale fraværet så ligger det på cirka åtte prosent, egenmeldt sykefravær inkludert. Vi jobber hele tiden for å redusere fraværet, sier rådmann Kirsten Lehne Pedersen i Andøy.

Hun mener at resepten for å få ned sykefraværet er god oppfølging fra ledelsen. . Hun mener ledelse er viktigere enn prosjekter for å få fraværet ned.

Bø har faktisk 50 prosent høyere legemeldt sykefravær enn privat og offentlige arbeidsgivere i Andøy.

Som før

Øksnes kommune har det nest høyeste sykefraværet i Vesterålen i første kvartal med 7,0 prosent. Øksnes har de siste årene varierte fra 6,4 til 7,3 prosent legemeldt fravær.

Hadsel er registrert med 6,5 prosent legemeldt fravær i kvartalet, som er en nedgang på 6,4 prosent fra i fjor. Sortland har 6,4 prosent, opp 0,9 prosent.

Høyt

Med et legemeldt sykefravær på 6,4 prosent i 1. kvartal 2018 har Nordland en nedgang på 0,1 prosent fra samme kvartal i fjor. Nordland har tredje høyest sykefravær av fylkene.

Kun Østfold og Oppland har høyere sykefravær enn Nordland med 6,6 prosent. Oslo har det laveste sykefraværet på 4,8 prosent. I landet som helhet er sykefraværet på 5,8 prosent i 1. kvartal 2018. Det tilsvarer en økning på 3,2 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2017. For landet er det økning i sykefraværet både for kvinner (+2,3) og menn (+4,4), mens det i Nordland er en liten økning for kvinner (+1,0) og nedgang for menn (-1,9).