– Prestelva scoret kjempehøyt på foreldreundersøkelse og veldig godt på arbeidsmiljø. De gjør det veldig bra på alle kriteriene som de blir målt på, sier sekretær i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Iris Lyngmo til VOL.

Disse kravene er såkalte basiskrav og må oppfylles i stor grad for at en barnehage kan bli nominert. Lyngmo forteller at kravene blant annet inkluderer lavt sykefravær, fornøyde foreldre og godt arbeidsmiljø.

God på mannerekruttering

Det er også i Prestelvas favør, ifølge Lyngmo, at det er en samfunnsengasjert barnehage som er godt synlige i samfunnet på Sortland.

– Barnehagen er aktive og er også flinke til å rekruttere menn til barnehagen. Hvert år tar de inn ungdomsskolegutter i praksis slik at de kan bli bedre kjent med barnehageyrke. På det området har de vært veldig gode, understreker Lyngmo.

Rekordmange deltakere

Hun opplyser om at det aldri tidligere har kommet inn så mange forslag til Årets barnehage som det har gjort i år.

– PBL fikk i år inn utrolige 593 forslag. Nå er de fem finalistene plukket ut, sier Lyngmo.

I tillegg til Prestelva er det Læringsverkstedet Grandehagen, Eydehavn, Norlandia Skistua barnehage, Oslo, Småfolk barnehage, Etne, Tronvik gårdsbarnehage, Moss.

– Overveldende

Styrer ved Prestelva barnehage, Oddrunn Kvammen, synes det er stor stas med nominasjonen og forteller at de fikk først kjennskap til at de er blant siste fem kandidatene, fredag.

– Dette er kjempehyggelig. Det er ganske overveldende å bli ranker så høyt, men det er også en høy annerkjennelse for det vi gjør, og ikke minst hyggelig for alle ansatte som jobber hardt hver dag, sier Kvammen.

Hun forteller at kriteriene de har blitt vurdert etter, er omfattende.

– Juryen vurderer både helhetlig og bredt, og det handler både om pedagogisk profil, arbeidsmiljø, sykefravær og ikke minst hvor fornøyde foreldrene er, og der scorer vi veldig bra, sier Kvammen.

Prestelva barnehage har en grunnbemanning på 27 personer, i tillegg til sju deltidsansatte.

Samenfaller med jubileum

Prisen for Årets barnehage 2018, deles ut i september. Kvammen og de øvrige ansatte i Prestelva, har ikke forhåpninger om å vinne.

– Bare det å få være en av fem finalister er en seier i seg selv. Skulle vi vinne, vil det være en bonus, sier Kvammen, som presiserer at fredagens nyhet om at Prestelva var nominert til Årets barnehage, kom ekstra beleilig.

– Nyheten sammenfalt med at vi akkurat har avsluttet markeringen av at vi er 25 år. Det var et artig sammentreff, slår Oddrunn Kvammen fast.

– Ellevill interesse

Styreleder i PBL, Eirik Husby, sier at engasjementet til årets konkurranse, nesten har gått over stokk og stein.

– Det har vært helt ellevilt og det viser hvilket enormt engasjement det har vært der ute blant fornøyde foreldre, besteforeldre, tanter, onkler, naboer og ikke minst ansatte. Det er utrolig mange som har foreslått «sin» barnehage til denne prisen, sier han i en pressemelding.

Han understreker at den gedigne interessen har ført til jobben med å finne frem til fem finalister kommer til å bli mer utfordrende.

– Men jeg er veldig glad for å se hvilken enorm oppslutning prisen har fått i år, noe som gjør at styret synes det er enklere å ta på seg litt ekstra jobb, sier juryformannen.

Alle kan stemme

Prisen Årets barnehage 2018, deles ut under festmiddagen til PBLs lederkonferanse i Bodø 3. september og er på 25.000 kroner. I tillegg får vinnerbarnehagen et skilt som bevis på at de er Årets barnehage 2018.  Men før juryen møtes for å kåre en vinner, er det folket som får mulighet til å avgi stemme på sin favoritt. Avstemningen vil pågå helt frem til 12. august.

– Avstemningen er ikke avgjørende, men veiledende for juryen og det er kun mulig å stemme én gang, påpeker Husby.

Avstemningen foregår på siden barnehage.no