– Jeg vil ikke ha en politisk mening om flystasjonen, men min personlige mening er at det beste ville være å beholde flystasjonen her, sier Sauerborn.

Største skyteøvelse i historien

Han er til daglig avdelingssjef for operasjonsavdelingen til de tyske fregattene, og leder nå den største skyteøvelsen i Tysklands historie når det kommer til antall missiler.

– Vi skal skyte 36 forskjellige luftvernmissiler i løpet av uken, og er her med to fregatter og et støtteskip, sier Sauerborn. Skytingene vil foregå om natta, av hensyn til fiskeriene.

– Vi gjør alt vi kan for å forstyrre fiskeriene minst mulig, understreker daglig leder ved Andøya Test Center Gunnar Jan Olsen.

Droner fra sivil lufthavn?

Den tyske marinen har også med en avdeling fra Airbus, som opererer dronene som skal være mål for missilene.

– I den sammenheng er det helt fantastisk å ha Andøya flystasjon her. Vi bruker sheltere der til å klargjøre dronene, sier han.

– Andøya flystasjon er vedtatt nedlagt. Kan dere gjennomføre droneoperasjonen fra en sivil lufthavn?

– Kanskje, men vi vet ikke hvordan sivile eventuelt ville håndtert shelterne for eksempel. I dag er det veldig enkelt. Vi har god kontakt med flystasjonen og det er bare å ringe dem, sier Sauerborn.

Viktig Nato-signal å øve her

Sauerborn sier at det å øve i nordområdene er et viktig signal i forhold til fokusskifte i Nato.

– Det har i mange år vært fokus på konflikthåndtering i andre deler av verden, mens ingen har tenkt på forsvar av Nato-landenes territorium. Nå er alle Nato-land overbevist om at vi må investere mer og forsvare vårt eget territorium. Derfor er det et viktig signal å komme hit med fregatter for å øve, sier han.

Olsen sier at de ønsker allierte brukere av ATC, i tillegg til det norske forsvaret.

- Vi legger også opp til flernasjonale øvelser, som den vi hadde for tre uker siden, sier han.

Vil ha med luftforsvaret i 2020

Den tyske marinen er allerede i gang med å planlegge neste skyteøvelse hos ATC i 2020.

– Da tenker vi å utvide med det tyske luftforsvaret i tillegg til marinen. Men vi får se hvordan det går til flystasjonen, for det er nærhet til den vi har brukt som argument fra marinen overfor luftforsvaret, sier han.

– Det er ingen ting som tyder på at ATC ikke vil få den tilgangen vi vil ha til flystasjonen i fremtiden. Da vil vi kunne arrangere øvelser med flystyrker, sier daglig leder i ATC, Gunnar Jan Olsen.

– En krevende operasjon

Olsen sier at operasjonen de gjør med den tyske marinen denne uken, er en av de største de gjør.

– De er den mest krevende kunden vi kan ha, så det må bety at vi gjør ting rett. Det er en krevende operasjon, som vi har brukt et år på å planlegge, sier Olsen, som har 25 ingeniører i sving, både egne og fra andre deler av Andøya Space Center-konsernet.

Han sier at det er kunder som dette, som gjør at ATC utvikler seg.

- En av de tingene omstillingsprogrammet for Andøy og Stortinget i sitt vedtak, har pekt på, er utvikling av ATC. Vi prøver å skape nye arbeidsplasser og da er slike kunder som den tyske marinen viktig, sier han, og legger til at de i Andøya Space Center-konsernet er mange "gryteklare" prosjekter.

- Men vi trenger lltt statlige midler for å realisere de, og det venter vi i spenning på, sier Olsen.