Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er på Andøybesøk. Han har både besøkt Andøya flystasjon og Andøya Space Center. Der fikk han informasjon om de ulike prosjektene man arbeider med der, både ubemannede farkoster og satellittoppskyting.

– Andøysamfunnet er på når det gjelder omstilling og det er det et sterkt faglig miljø som kommer med ideer. Det er ikke noe vi opplever alle steder der man skal omstille, sier Bakke-Jensen.

– Ordfører Jonni Solsvik mener at regjeringen ikke har levert når det gjelder ekstraordinære tiltak for Andøy. Hvordan kommenterer du det?

– Da er jeg uenig med ordføreren. Det er levert en veldig stor omstillingspakke. Det er også levert konkrete bevilgninger fremover. Så er det poeng dersom man er uenig om rammene for omstillingsarbeidet. Det er det fullt mulig å gjøre noe med. Jeg opplever at vi har en god dialog med kommunen, at vi har en god dialog med regionalt nivå som er fylkeskommunen og Innovasjon Norge og at det jobbes bra i departementene med dette, sier Bakke-Jensen.

Droner

– Stortinget har bedt regjeringen utrede et nasjonalt dronesenter på Andøya. Hvor langt er dere kommet med det?

– Vi har levert en dronestrategi. Det er mange initiativer på druer rundt om i Norge. Vi har tatt tak i et problem som gjelder uenighet når det gjelder droneaktivitet ved Andøya flystasjon. Den har vi løst, og så jobbes det videre med dette, sier Bakke-Jensen.

Fotoforbud

Uenigheten han snakker om, er at droner er utstyrt med kamera samtidig som det er fotoforbud på og i luftrommet over Andøya flystasjon. Dermed har det vært vanskelig for sivile operatører å fly droner i området over og rundt flystasjonen.

Eiendomsstrategi

Pressekonferansen tirsdag startet med at Bakke-Jensenfikk overlevert en eiendomsstrategi for Andøya flystasjon fra Haakon Øberg i Forsvarsbygg. Denne strategien skal danne grunnlaget for det videre arbeidet med å avhende Andøya flystasjon etter at 333-skvadronen er flyttet til Evenes.

IKKE LEVERT: Ordfører Jonni Solsvik fulgte forsvarsministerens pressemøte fra sidelinjen. – Jeg holder fast på at regjeringen ikke har levert når det gjelder ekstraordinær statlig innsats, sier Solsvik. Foto: Tord Lien

Eiendomsstrategien peker på en rekke oppgaver som må løses, blant annet overføring av flyplassdriften til Avinor. Det pekes også på at Forsvarets behov for Andøya flystasjon i fremtiden ikke er avklart.

– Vi jobber med en plan for basestruktur – også beredskapsbaser og forsterkningsbaser. Den skal vi levere til høsten. Da skal vi gi våre svar på de tingene, sier Bakke-Jensen.

– Kan denne utredningen skape problemer for omstillingsarbeidet i Andøy?

– Nei, jeg mener at vi skal hensynta at det drives et viktig omstillingsarbeid i Andøy, sier Bakke-Jensen.

– Mener vi har levert godt

Arbeiderpartiet har flere ganger foreslått bevilgninger til havneprosjektet på Andenes uten at Høyre og Fremskrittspartiet har støttet disse forslagene. Samtidig var de tre partiene sammen om å legge ned Andøya flystasjon.