Det er regionsjef Tore Varmedal i tilsynsregion Nord-Norge som i et brev datert 11. juni varsler Vesterålskraft Nett om forhåndsvarsel om vedtak.

– Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ber om en tilbakemelding med redegjørelse for hvordan avvikene vil bli fulgt opp og lukket. Tilbakemeldingen skal være punkt for punkt i henhold til avvikene beskrevet i rapporten, så snart utbedringene er utført, skriver regionsjefen i DSB.

Vesterålskraft Nett har fått frist til 31. august i år med å komme med en tilfredsstillende tilbakemelding på tilsynsrapporten som foreligger fra DSB.

– Det gis en frist på tre uker til å komme med eventuell uttalelse i saken. Dersom uttalelse ikke motta innen den fristen, vil den videre saksbehandlingen hos DSB kun baseres på opplysninger som fremkommer i tilsynsrapporten, skriver regionsjefen.

På inspeksjon

Da DSB var på inspeksjon hos Vesterålskraft Nett i april var målet å finne ut om bedriften er god nok på forbyggende arbeid og etterlevelse av regelverket på flere områder. Ikke mindre enn fire forskrifter ble gjennomgått med strømdistributøren. Noe av det tilsynet tok for seg var vedlikehold av kritiske komponenter, hvilke komponenter som defineres som kritiske og farlige samt hvordan risikoen kan reduseres. Under inspeksjonen var det fokus på anlegg i Myre-området, i Øksnes kommune.

Ulike grader av mangler

I rapporten fra DSB opererer de med beskrivelsene avvik og anmerkninger. Avvik er etterlevelse av krav gitt i medhold av lov eller forskrift. Anmerkninger er forhold som tilsynsetaten mener er nødvendig å påpeke, men som ikke omfattes av definisjonen for avvik.

DSB fant fem avvik som bryter med lov eller forskrift, og som de har funnet bryet verdt å gjøre Vesterålskraft Nett oppmerksom på.

Feilbetjening og ulykker

Ved Melrabben transformatorstasjon fant inspektørene at det manglet advarselsskilt, merking og identifikasjon. Dette kan i følge DSB føre til feilbetjening og ulykker.

Ved anleggene Lassetangen og Ringveien manglet det også merking som kan føre til ulykker. DSB  mener at enkelte elektriske komponenter (muffer) ikke var merket som berøringssikre, og kan derfor ikke oppfattes som sikre.

– Det er uheldig og kan føre til usikkerhet og uhell dersom muffer i noen anlegg er merket berøringssikre og andre anlegg ikke, heter det i rapporten fra direktoratet.

Manglet risikovurdering

Ved anleggene på Myre skole og ved Helsesenteret var utstyr og kabler ikke trygt plassert og forlagt, samt at kabler mangler såkalt strekkavlastning.

Ved flere anlegg, blant annet Vangpollen transformatorstasjon, var det ikke gjennomført en risikovurdering for å kartlegge risiko i og i tilknytning til det elektriske anlegget.

– Det må gjøres en risikovurdering i forhold til plassering av batterianlegg. Er det for eksempel tilstrekkelig ventilasjon ved feil på ladeinnretning, spør direktoratet, og minner om at batteribanker fortrinnsvis skal være adskilt fra kontrollrom for å hindre spredning av gasser og forhindre tilfeldig kontakt med gasser. I en risikovurdering må ma også ta med at rommet der batteribanker er plasser, kan bli utilgjengelig ved uønskede hendelser, skriver senioringeniør Laila Dragøy Mæhre i rapporten. Dette skal gjelde for flere anlegg.

Nødutganger

Andre steder viser DSB til at tillatt berøringsspenning ikke overholdes, noe forskriften om elektriske forsyningsanlegg har klare regler for.

Andre forhold som direktoratet har påpekt er anmerkninger om nødutganger som må låses opp før arbeid kan starte. Dette må Vesterålskraft Nett lage en risikovurdering av. Direktoratet stiller også spørsmål om risikosituasjoner for andre stasjoner.

– Hva om det oppstår en hendelse uten at noe foregår, men at det likevel er personell i stasjonen, heter det i rapporten, som også kan fortelle at jording i et kontrollskap på Helsesenteret var løst eller ikke tilkoblet.

Oppfyller ikke dagens krav

– Virksomheten har eldre anlegg som ikke oppfyller dagens krav til personsikkerhet. Blant annet er det koblingsforbud, og kobling gjøres fra anlegg utenfor.  Slike anlegget bør på sikt skiftes ut slik at de oppfyller dagens krav til personsikkerhet, heter det i rapporten fra DSB.

Vil ordne opp

Driftsingeniør Bård Angeltveit i Vesterålskraft Nett sier i en e-post til Vesterålen Online at hans selskap vil lukke avvikene som DSB har påvist i sin rapport, og det vil skje innen fristens utløp i slutten av august.

– Tilsvaret fra Vesterålskraft Nett vil bli gjort tilgjengelig på postliste til Vesterålskraft, sier driftsingeniør Bård Angeltveit i Vesterålskraft Nett til Vesterålen Online. Det er foreløpig ikke sendt et slikt tilsvar til direktoratet.

Ikke verre enn andre

Senioringeniør Laila Dragøy Mæhre i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier i en kommentar til Vesterålen Online at deres inspeksjon bare et ett av mange inspeksjoner fra ulike etater i staten.

– Sett fra vår side på overordnet plan, er Vesterålskraft Nett verken verre eller bedre enn andre nettselskapet, men de er veldig bra på prosedyrer.

– Det er ingen ting som er kjempealvorlig, men de utførende hender er nok ikke i tråd med det som man ideelt ønsker å få gjort, sier senioringeniøren.