Angell fremmer påstandene i et brev til kommunen. Advokaten ønsker å grave i kommunale dokumenter for å finne beviser for påstandene. Til nå har advokaten ikke fått svar fra kommunen. Derfor kan saken nå havne i retten.

Saken begynte å rulle da advokat Johan Angell ved Advokatene Leiros & Olsen i Tromsø den 15. mars i år fremmet krav om økonomisk erstatning på vegne av sin klient, som mener han ble neglisjert av barnevernet.

Belastet hjem

Advokaten representerer en i dag voksen mann som har bodd og har hatt sin oppvekst i vesterålskommunen. Forholdet skriver seg fra da den tiden gutten var i skolepliktig alder og bodde i det advokaten beskriver som et spesielt belastet hjem sammen med sine foreldre.

Barnevernet tok ikke ansvar

Advokaten skriver at hans klient har krav på erstatning fra kommunen. Dette skal skyldes manglende utredning, oppfølging og omsorgsovertakelse da gutten vokste opp.

– Ansvarsgrunnlaget er grovt uaktsomme og uaktsomme unnlatelsesplikter fra kommunens barneverns side, skriver advokat Johan Angell og viser til flere paragrafer i lovverket om barnevern.

Krever erstatning fra kommunen

– Skadeerstatningsloven kommer til anvendelse på kommunen som arbeidsgiver. Advokaten beskriver videre i sin redegjørelse for oppveksten til den da unge gutten, at det fremstår som om kommunen ved barnevernet har vært erstatningsbetingende uaktsom i håndheving av saken. Det beskrives utstrakte perioder med omsorgssvikt, som framsto som synbare for barnevernet.

– På tross av kjente problemer med rus og vold i hjemmet ble det ikke foretatt adekvate tiltak for å sikre hans interesser, skriver advokaten, som erfarer at kommunens fokus var rettet mot foreldrenes behov, ikke guttens egne.

Resulterte i diagnose

Ut av brevet fra advokaten til kommunen, går det fram at gutten senere har fått en diagnose. Det beskrives også at det foreligger årsakssammenhenger mellom oppvekstforholdene og den merskade gutten ble påført ved barnevernets manglende inngripen. Forholdene skal også ha resultert i at han fikk forsinket utdannelse.

Spørsmål om foreldelse

Tromsø-advokaten sier i kravet at forholdet ikke er foreldet, ettersom fristen for foreldelse ikke begynner å løpe før bevissituasjonen er slik at det objektivt kan konstateres grunnlag for å reise sak.

– I foreliggende sakstype innebærer dette at foreldelse løper fra den dato det foreligger en spesialisterklæring som angir at vilkårene for erstatning er til stede, skriver advokaten til kommunen.

Advokaten ber derfor kommunen om å bekrefte at foreldelse som måtte inntre etter at advokatfirmaet har gjort kommunen oppmerksom over erstatningskravene, ikke blir gjort gjeldende i løpet av saksbehandlingen.

– Det er åpenbart at spørsmålet om foreldelse har noe å si i forhold til din klients mulighet for å nå fram med sin sak overfor  kommunen. Hvordan vurderer du det?

– Det er et sammensatt spørsmål som jeg ikke ønsker å si noe om for åpen mikrofon, sier advokat Johan Angell hos advokatene Leiros & Olsen AS i Tromsø til Vesterålen Online.

Mangelfull oppfølging

– Det bes prinsipielt om at kommunen aksepterer ansvar for de fysiske og psykiske skadefølgene som følger av mangelfull oppfølging fra barnevernet. Subsidiært bes det om at kommunen dekker rimelige og nødvendige kostnader til advokatbistand ved å utrede saken nærmere, skriver advokaten.

– Det bes videre om at utgifter til innhenting av spesialisterklæring dekkes av kommunen, skriver advokaten og imøteser dialog om valg av egnet sakkyndig.

Dette tyder på at det foreløpig ikke foreligger en spesialisterklæring knyttet til de skader som mannen fikk som guttunge, og som han har slitt med senere.

Advokaten ber også barnevernet i kommunen oversende kopi av dokumentasjon knyttet til forholdet. Han ber også om at eventuell dokumentasjon fra kommuneadvokaten blir oversendt.

Helsesjefen avslår å kommentere

Den første henvendelsen som kommunen fikk fra personskadeadvokatene i Tromsø, ble sendt fra ishavsbyen den 15. mars i år. Siden da har saksbehandleren i kommunen ikke besvart advokatenes henvendelser. Helse- og sosialsjefen opplyser til Vesterålen Online at han ikke kan uttale seg om saken, og henviser til rådmannen.

Rådmannen har imidlertid ikke kommentarer til saken nå, fordi den er helt ny for ham. Han sørger imidlertid for at VOL på forespørsel fra journalisten får delvis innsyn i brevene fra advokaten slik at sakens kjernepunkter kan belyses.

Skjerper tonen

Det siste som advokat Johan Angell har formidlet til saksbehandleren i kommunen, skriver seg fra et nytt brev datert 4. juni.

Der har advokaten skjerpet ordbruken overfor kommunen. Nå varsler han et søksmål mot kommunen. Advokaten klager også over at han ved flere anledninger har forsøkt å komme i kontakt med helse- og sosialsjefen, uten å få kontakt.

Advokat Johan Angell gjentar i det nye brevet mye av det samme som han gjorde kommunen oppmerksom på i mars, men bebreider nå kommunen for unnfallenhet.

– Når ingen av disse forespørslene (per brev og telefon, journ. anm.) imøtekommes, kan (min klient, journ. anm.) vanskelig vurdere sin posisjon, og da foreldelse erfaringsmessig blir påberopt må (han) selv sørge for at fristen avbrytes ved å ta rettslige skritt.

Fikk ikke tilgang til dokumentene

Advokaten er tydelig irritert over at kommunen ikke har oversendt de dokumentene som ble etterlyst tre måneder tidligere.

– Det fremstår som beklagelig at kommunen ikke vil bidra til sakens opplysning ved å utenrettslig gi tilgang på sakens dokumenter, skriver advokat Angell.

Varsler rettslig prøving

Tromsø-advokaten avslutter sin foreløpig siste henvendelse til vesterålskommunen med å varsle rettslig prøving etter tvistemålsloven gjennom et prosessvarsel.

– I tilfelle kommunen ikke suspenderer foreldelse innen to uker, varsles det om at saken vil bli brakt inn til rettslig prøving. Det anføres fra denne side at kommunen er erstatningspliktig overfor tap som følge av mangelfull oppfølging, sier advokaten og ber kommunen om å svare på prosessvarselet i henhold til lovens krav.

Det har ikke lyktes for VOL å komme i kontakt med mannen som nå søker erstatning etter oppveksten i vesterålskommunen.