Årets høydepunkt for mange er tidspunktet når sommerkålen kommer.
Mild, myk – men samtidig sprø og knasende – brukes den til en rekke nydelige husmannskostretter.
For å nevne i fleng – kålruletter, kremet kålstuing, grillet sommerkål – det kan få tennene til å renne i vann.
Til forskjell fra sin bitrere og seigere slekting hodekålen så trenger ikke sommerkål særlig mye tilberedning eller forberedelser.
Når du koker den trenger den bare fem-seks minutter i vannet, og når du griller eller ovnsbaker den så blir den like raskt ferdig som lakseskiven.
Smørdampet nykål
1–2 små hoder sommerkål
50 g meierismør
Litt vann
Salt, pepper, ev. litt sitron
Skjær nykålen i fire, og vær nøye med å beholde rotstokken. Ellers holder ikke kålbåtene sammen.
Smør et lager med romtemperert smør på hver side av kålen og legg tre-fire båter på et ark alu-folie. Hell et par teskjeer vann over kålen, og brett sammen til en tight pakke.
Legg pakkene på grillen (eller sett i ovnen, det går like greit). Kålen er myk og har fått fin konsistens etter cirka 15–20 minutter.
Dampede lakseskiver
200–250 g laks per pers
1 sitron
Tørket estragon
Fersk dill
Rosépepper
Salt
Legg laks på alu-folie og strø over rosépepper, finhakket dill og estragon. Legg på et par tynne skiver sitron på toppen. Salt forsiktig. Brett folien slik at det er litt luft mellom fisken og folien.
Legg pakkene på varmeste risten på grillen i åtte minutter før du flytter den til side for å hvile omtrent like lenge.
Gulrøtter «julienne»
200 g små gulrøtter
25 g smør
Salt, pepper
Skjær gulrøttene i tykke «fyrstikker». Kok disse i to minutter i lettsaltet vann. Legg de kokte – og så vidt myke – stavene i iskaldt vann med isbiter. Dette er viktig, ellers mister gulrøttene farge og spenst.
Smelt smør i en stekepanne og snu stavene raskt i smøret. Strø over salt og pepper.
Rømmesaus
2 dl rømme
1 dl hakket dill og gressløk
2–3 ss sitronjuice
Nykokte poteter passer godt til laksen – og i glassene funker det veldig bra med eks.vis en Pinot Grigio med litt fylde.
Vel bekomme!