– Jeg er mest fornøyd med karakterene i norskfagene, bokmål og nynorsk skriftlig. Det har vært litt «frem og tilbake» for meg i dette faget, og det er dessuten kjent at det er vanskelig å få seks i disse fagene, sier toppeleven fra Sortland ungdomsskole.

Mange lesere tror kanskje at Bjørkheim Winsjansen bruker all fritid på å lese lekser, men sånn er det ikke. Han går på ski, spiller fotball og «henger» med venner og så spiller han veldig mye cello.

–Jeg bruker egentlig minimalt med tid på lekser på fritiden, jeg får gjort det meste på skolen. Jeg tar vel ting ganske lett, sier Winsjansen.

Mentalt arbeid

Han forklarer at hemmeligheten bak de gode karakterene ligger i det mentale arbeidet. Han pugger ikke.

– Før en prøve leser jeg gjennom fagstoffet en gang. Så tenker jeg over hva jeg har lest, og forestiller meg hva jeg har lest. Jeg forestiller meg også hva jeg tror kommer til å skje under prøven. Og jeg lager en plan. Hvis vi for eksempel har en prøve om et bestemt tema, så kladder jeg ned underoverskriftene fra boka samt noen nøkkelord. Mye av stoffet er tunglest, sier Winsjansen.

– Hvis du har en tretimersprøve, hvor mye tid bruker du til forberedelser?

– Tre timer, kanskje, men over tre-fire dager. Jeg leser bare en gang, resten er mentalt arbeid.

– Hva sier vennene dine når du får så gode karakterer med lite arbeid?

– De synes kanskje det er litt urettferdig at jeg får gode karakterer med lite jobbing når de selv må jobbe mye. Sånn sett er jeg veldig heldig.

Studiespesialisering

I fjor fikk den talentfulle ungdommen et «Drømmestipend» på 10.000 kroner. Det ble utdelt i et samarbeid mellom Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping. Pelle er kjent for å være en god cellist, men neste stoppested blir likevel ikke musikklinja på Sortland.

–  Jeg har søkt studiespesialisering. Da jeg var yngre, handlet mye dinosaurer og jeg ønsket å bli paleontolog, men mener at legestudiet er et mer realistisk mål. Jeg satser på det.

For å komme inn på legestudiet må søkerne stort sett ha seks i alle fag. Dermed må Winsjansen satse på seks i alle fag også neste gang han skal få vitnemål. Legeambisjonene gjør at den unge sortlendingen også har bestemt hvilke linjefag han skal ta.

–  For å bli lege må man ha matematikk, fysikk og kjemi.