– Det er velkjent at samhandlingsreformen la et stort press på kommunene, og har ført til at pasienter skrives ut tidligere og sykere enn før. Dette øker også faren for at de må innlegges igjen etter kort tid. I tallene fra Nordlandssykehuset ser man at «skade utenfor spesialisthelsetjenesten» har økt jevnt på siden 2011, med over en dobling fra 2011 til 2016. Vesterålskommunene jobber alle med kvalitetsheving i sine sykehjem, og tallene fra NLSH viser også en klar nedgang i slike hendelser fra 2016 og til nå, selv om vi som region fortsatt ligger høyere enn andre. Vi har også en god og løpende dialog med lokalsykehuset for å best mulig unngå «svingdørspasienter», men også sykehuset er presset på sengekapasitet, sier helse- og sosialsjef Marion Celius i Hadsel kommune til Vesterålen Online.

Hun understreker at statistikken ofte bare er basert på noen titalls pasienter, slik at noen få innleggelser i antall kan gi store utslag i prosent.

– Basert på tall fra Folkehelseinstituttet sine obligatoriske infeksjonsregistreringer, ligger ikke Hadsel nevneverdig over fylkessnittet for infeksjoner i sykehjem. I den grad Hadsel måtte ha noe høyere innleggelsesprosent enn resten av regionen, noe det ikke foreligger tall på her, så kan dette eventuelt skyldes at vår korttidsavdeling ligger like ved sykehuset. Det kan muligens anses som mer forsvarlig å skrive ut våre pasienter tidligere, som har kort vei tilbake, enn om pasienten må fraktes to timer i ambulanse. Dette blir imidlertid rene spekulasjoner, sier helse- og sosialsjef Marion Celius til Vesterålen Online.