Marthe Wigen og Martin Svarthol fra Tjøme har gått tre og en halv måned til fots da jeg møter dem i det de går ned landgangen etter en tur på hvalsafari. De er ikke vanskelig å få øye på, der de vandrer med flotte hjemmestrikkede gensere og norsk flagg på sekken. Møtet med hvalene var ett av flere store inntrykk de har fått på ferden de siste dagene gjennom Vesterålen.

kart og kom­pass: Martin Svart­hol sjek­ker kar­tet på sis­te ras­te­plass før de kom­mer til Nord­me­la, de valg­te å gå mest mu­lig over fjell da de kom til And­øya.

Imponert

– Det er så mye vakkert her, strender og flotte fjell – magisk, sier Marthe entusiastisk. Martin nikker. – Veldig spesielt å komme hit opp til Norland, og Lofoten var vakkert, men …, sier de nølende. - Folk der var lite imøtekommende og uttrykte at de var lei av turister. Derfor var det veldig fint å komme hit til Vesterålen, hvor folk har vært veldig gjestfrie og åpne.

– Og her er det minst like fantastisk. Dere har alt, sier de og forteller at de gjerne vil komme igjen på besøk en annen gang når gåturen på langs av Norge er tilbakelagt.

kjær­lig­het: De de­ler ikke bare kjær­lig­he­ten til norsk na­tur og land­skap.

To års planlegging

Det unge paret fikk ideen om å gå for vel to år siden, og satte i gang å planlegge med en gang. Som å ordne seg fri fra studier og jobb. Ikke minst måtte det økonomiske være på plass, for det koster å ta fri fra alt.

Det er ingen tvil om at det har vært verdt det. Paret stråler tross slitet. Bortsett fra å være normalt glade i friluftsliv hadde de ikke noen spesiell treningsbakgrunn da de la ut på ferden. Hardanger, Jotunheimen, Rondane, de har sett noen av det flotteste Norge har å by på, men været ble etter hvert så ille at de og har gått mye på vei, noe som kan bli monotont og belastende.

– Vi går omtrent en arbeidsdag daglig, i snitt blir det 25 kilometer med tung oppakning, forteller Martin.

Priser Nordland

Likevel, tross uvær og kuling, så priser de Nordland og Vesterålen som noe helt spesielt.

– Naturen her er så variert og har så mye forskjellig å by på, sier Marthe.

De håper å være fremme på Nordkapp i august. Da har de brukt omkring fem måneder på vandringen. Men ettersom fergen til Senja ligger til kai grunnet uvær, ser de fram til å spise et bedre måltid mat og slappe av i Andenes som de synes er en «hyggelig småby» i nord.