Det går fram av en stortingsproposisjon som nylig passerte statsråd, om investeringer i Forsvaret og andre saker.

Som kjent har Stortinget vedtatt at Evenes flystasjon skal fungere som framskutt operasjonsbase for de nye kampflyene – F35 – Lockheed Martin F-35 Lightning II. Denne flytypen overtar gradvis for F-16 fra 2019. F35 skal være fullt operative i 2025.

I følge Forsvaret skal F35 ikke bare overta for F16, men skal kunne gjøre mye mer enn dagens kampfly. En del av kamputrustningen for disse flyene er ikke offentlig kjent. Kampflyene for Forsvarets og NATOs kampflyberedskap forkortes QRA (Quick Reaction Alert).

Nye overvåkingsfly

I tillegg skal Forsvaret anskaffe nye overvåkingsfly som skal stasjoneres på Evenes: P-8A Poseidon, som skal erstatte dagens Orion. Evenes blir etter hvert base for Forsvarets maritime patruljefly, MPA (Military Patrol Aircraft), som dermed overføres fra Andøya flystasjon.

Luftvern og baseforsvar

Forsvarets maritime patruljefly (MPA) skal beskyttes av langtrekkende luftvern og baseforsvar. En oppgradering av eksisterende infrastruktur ved basen på Evenes skal derfor gjennomføres. Det skal også etableres sikringstiltak som er nødvendig for at Evenes skal kunne overta som QRA-base og MPA-base i forbindelse med den planlagte utfasingen av F-16 og leveringen av P-8.

Infrastruktur

Oppgradering av infrastrukturen og etablering av sikringstiltak er en forutsetning for å starte byggingen av andre kapasiteter som flystasjonen må få på plass for å kunne håndtere F-36 og P-8 på Evenes.

Den eksisterende infrastrukturen ved Evenes flystasjon omtales i proposisjonen. Den har i liten grad vært fornyet siden flyplassen ble etablert på 1980- og 1990-tallet.

Underdimensjonert

Infrastrukturen på basen har i stor grad «passert sin tekniske levealder» står det å lese i proposisjonen. Den generelle samfunnsutviklinga innebærer at store deler av den eksisterende infrastrukturen på Evenes er underdimensjonert i forhold til dagens behov og krav.

– Vedtak i Stortinget viser at det er et behov for å øke kapasiteten innenfor alle infrastrukturområder i forhold til det basen opprinnelig ble bygget for. I tillegg er det identifisert et behov for å etablere større kapasitet innenfor vannforsyning, strømforsyning og enkelte IKT-funksjoner, heter det i proposisjonen.

Prosjektet for ny infrastruktur ved Evenes flystasjon omfatter blant annet etablering av en høyspent kraftforsyning for å forsterke strømtilførselen til flystasjonen samt ny ringstruktur for strømforsyningen på basen.

Reservekraftanlegg

Det skal legges ny strømforsyning til områdene som er avsatt til MPA og F-35 QRA. Det skal også bygges et nytt reservekraftanlegg som ved strømbrudd kan overta elforsyningen til de prioriterte anleggene på basen. I tillegg skal det legges nye rør for vann, avløp og overvann. Disse binder sammen de eksisterende ledningsnettene i en tilfredstillende ringstruktur på basen.

Fjernvarme og -kjøling

– I tillegg skal prosjektet legge alle nødvendige rørledninger fram til de nye områdene for MPA og F-35 QRA. Prosjektet skal også legge fjernvarmerør og fjernkjølerør fra den nye energisentralen som skal bygges ved Evenes flystasjon.

Det er leverandøren av fjernvarme og fjernkjøling som skal bygge og drifte selve energisentralen inne på Forsvarets sine eiendommer på Evenes. Infrastrukturen for IKT skal oppgraderes og forsterkes på hele basen, blant annet med fiberkabel. Ny tilkomstvei fra administrativt område til det nye MPA-området sørvest på basen skal også bygges.

Innenfor økonomiske rammer

– Den tilrådde kostnadsrammen for prosjektet er 701 millioner kroner medregnet merverdiavgift og en avsetning til usikre forhold, heter det. Proposisjonen slår fast at kostnadene ligger innenfor de totale økonomiske rammene for utbyggingen av Evenes flystasjon.

Sikring av basen

Luftoperasjoner i fred, krise og krig med nye kapasiteter som F-35 og P-8 fra Evenes innebærer at eksisterende infrastruktur for vern og sikring av verdiene og objektene på basen må oppgraderes.

– I konseptet for vern og sikring av Evenes flystasjon har Forsvaret omtalt en rekke tiltak som til sammen skal gi et balansert og helhetlig sikringskonsept for basen. Konseptet har identifisert et behov for å oppgradere og forsterke det ytre område rundt Evenes flystasjon for å hindre utilsiktet adgang av både personell og køyretøy. Konseptet har identifisert behov for å etablere et nytt og tidsriktig overvåkingssystem for oppdaging og verifikasjon av trusler og hendelser mot basen. Det er også behov for å oppgradere den eksisterande hovedtilkomsten og eksisterande alternativ tilkomst til flystasjonen for å sikre en effektiv og sikker kontroll av personell og køyretøy som skal inn på basen. I tillegg er det behov for å etablere et nytt vaktbygg, post- og varemottak og avfallsstasjon, går det fram av proposisjonen.