Den 7. juni hadde hadde Werner Sorheim fra Sortland fått nok. For andre gang på få måneder ville det gå tre-fire uker før han kunne få time hos fastlegen sin. Under tittelen «Svikt i fastlegeordningen» meldte han fra til Sortland kommune.

Tok fire uker

– Jeg vil melde fra om at jeg ikke fikk time innen fem dager da jeg bestilte time 07.06.2018 hos fastlegen. Jeg ble satt opp på time fire uker etter at jeg bestilte. Dette er da andre gang jeg må vente tre-fire uker på time hos fastlegen min, skriver Werner Solheim, som minner kommunen på at man har krav om time hos fastlege innen fem virkedager.

Fungerer håpløst

Til Vesterålen Online sier Werner Solheim at det er håpløst at det er slik det skal fungere i fastlegeordningen i Sortland kommune.

– Jeg er styrmann på en fiskebåt og er en måned på sjøen og en måned på land. Det går ikke ann å basere seg på at man må bestille time et par måneder før man skal til legen. Forrige gang var i februar, og da måtte jeg også vente i fire uker før jeg kunne komme til fastlegen.

Fikk svar fra kommunen

Werner Solheim sier til Vesterålen Online at han har fått et generelt svar i retur fra kommunen.

– Der sto det blant annet at kommunen skulle bli bedre. Jeg mener at de må gjøre noe med dette raskt. Det kan se ut til at legekontoret har vokst ut av seg selv. De må nå ta tak i saken og sørge for at det blir flere leger ved legekontoret, sier Werner Solheim til VOL.

Kommunalsjef for helse og omsorg i Sortland kommune, Sture Jacobsen, sier i en kommentar til Vesterålen Online at problemstillingen først og fremst er at kommunen har for lite areal.

Kapasiteten er sprengt

– Kapasiteten er økt maksimalt av det som er mulig på rådhuset. Det er heller ikke utvidelsesmuligheter ved Søndre Frydenlund legesenter. Dette har vi vært klart over flere år. Kommunen har derfor satt igang en prosess med å kjøpe og bygge om lokaler i Kystnæringssenteret til dette formålet, sier kommunalsjefen til Vesterålen Online.

Han opplyser at prosessen er godt i gang, men at den ble litt forsinket i vår på grunn av at anbudene var høyere enn det som er vedtatt som budsjett.

Innflytting neste år

– Det foretas nå en omprosjektering og prosessen ventes å være på sporet igjen over ferien. Forventet innflytting er første halvår 2019. Plassproblemet vil da være løst, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Sortland kommune, Sture Jacobsen, til Vesterålen Online.

Problemer med å skaffe vikarer

– Når det gjelder rekruttering så har Sortland over en lengre periode hatt god søknad til faste stillinger/hjemler. Det er på nytt igjen problemer med å skaffe vikarer – særlig de korteste på noen uker, sier Jacobsen.

Heldig med rekruttering

Fra årsrapporten for 2017 for Sortland kommune, refererer han til at legetjenesten har vært stabil og at kommunen har vært heldig med rekruttering av faste leger og vikarer i 2017. Det har likevel vært store utfordringer med å innfri fastlegeforskriftens krav om ventetid på telefon, ventetid på time og mulighet til å kunne velge mellom minst to leger når du skal skifte fastlege.

Mulighetene brukt opp

– Dette skyldes at kommunen har for få fastleger. Det er ikke mulig å tilsette flere leger innenfor de fysiske rammene som vi har på rådhuskontoret og kontoret på Søndre Frydenlund. Alle utvidelsesmuligheter er brukt opp. Derfor er det besluttet å etablere et større legekontor i lokalene som kommunen har kjøpt i Kystnæringssenteret. Det har vært arbeidet med planlegging av dette tilbudet i 2017, heter det i årsrapporten for 2017.

– Problemet er kjent og har vart over flere år. Det har vært jobbet og det jobbes fortsatt intensivt med å løse problemet slik det beskrives i årsrapporten, sier kommunalsjefen.